Krovne folije i zdravstvena industrija u novom pogonu Masterplasta


U sklopu programa ulaganja u velika poduzeća i državni resursi potpomažu razvoj mađarskog proizvođača.

Priopćenje za medije 05.06.2020. – vezano za Masterplastov projekt razvoja proizvodnje difuzne krovne folije, u Sárszentmihályu je 05.06.2020. potpisan ugovor kojim se prihvaća „Program ulaganja u velika poduzeća“. Na svečanosti održanoj u sjedištu tvrtke govor su održali mađarski ministar financija Varga Mihály, saborski zastupnik regije Toro Gábor, predsjednik Uprave društva Tibor Dávid te potpredsjednik Ács Balázs.

Ulaganjima iz vlastitih i državnih izvora omogućiti će se širenje proizvodnih kapaciteta uz uštedu energije i ekološki svjesnu proizvodnju. U skladu s tim Masterplast će moći iz vlastitih proizvodnih kapaciteta ispuniti zahtjeve europskog tržišta strateški važnom paletom proizvoda difuzne krovne folije.

Uz to sirovinom izuzetnih mehaničkih svojstava mađarska tvrtka  može ući i u zdravstvenu industriju.

Krovne folije i zdravstvena industrija u novom pogonu Masterplasta
Krovne folije i zdravstvena industrija u novom pogonu Masterplasta

Proizvodnja do 30 milijuna m2 za kvalitetne difuzne krovne folije

Investicijama u razvoj proizvodnje koje su pokrenute krajem 2019. godine, tvrtka je imala za cilj proizvoditi 30 milijuna četvornih metara kvalitetnih difuznih krovnih folija godišnje.

Ukupni proračun projekta iznosi gotovo 2 milijuna eura, što uključuje kupnju proizvodne i laboratorijske opreme, kao i razvoj infrastrukture.

Vrijednost investicijskog dijela usmjerenog na tehnološku obnovu proizvodnje i razvoj kapaciteta iznosi oko 1,25 milijuna eura. Mađarska država subvencionira u iznosu od 440 tisuća eura, od čega je 35% bespovratnih sredstava u okviru „Programa ulaganja u velika poduzeća“.

 

Proizvodnja krovnih folija i zdravstvena industrija u novom pogonu Masterplasta

 

Rezultat projekta je puštanje u rad modernog proizvodnog  pogona koji može proizvesti široku paletu visokokvalitetnih difuznih krovnih folija uz ekološki osviještenu proizvodnju i uštedu energije. Osim toga, nabava nove laboratorijske opreme dovodi tvrtku u izvanredan položaj za pružanje razvoja proizvoda i aktivnosti proizvodnje na jedinstven način u regiji srednje i istočne Europe, uz potpunu kontrolu kvalitete.

Cilj tvrtke je uz opskrbu regionalnih  građevinskih partnera i proizvođača crijepova, opskrbiti i  tržišta zapadne Europe  svojim jedinstvenim proizvodima.

Zadovoljenje potreba tržišta

Zaključenjem akvizicije u Njemačkoj poduzeće je u mogućnosti zadovoljiti potrebe tržišta od proizvodnje sirovine do gotovog proizvoda iz vlastitih izvora. Istodobno će moći proizvesti velike količine sirovina za proizvodnju maski i zaštitne odjeće za zdravstvenu industriju. Proizvodnja maski i zaštitne odjeće bi u budućnosti mogla biti najbrže rastuća poslovna grana. Sirovine s izvrsnim mehaničkim svojstvima već su dokazane u praksi. U jeku širenja epidemije korona virusa Masterplast je besplatno ponudio sirovinu za izradu više od 20.000 zaštitnih maski. Maske izrađene na ovaj način, svojom trajnošću i dobrom upotrebljivošću, pružile su izvrsno rješenje u postojećoj situaciji.

Isto tako veliko je zanimanje za sirovinu za zaštitnu odjeću, budući da zaštitna odjeća izrađena od dvoslojnog paropropusnog materijala. Osim iznimne sigurnosti zaštitna odjeća pruža i udobnost pri upotrebi. Proizvod je ispunio osnovne kvalitativne zahtjeve te trenutno prolazi zdravstvene provjere više razine. Nakon pridobivanja svih potrebnih certifikata, Masterplast bi mogao biti prvi proizvođač sirovina u regiji koji ima certifikate potrebne za višu razinu zdravstvene zaštite.

Do sada je proizvedeno više od milijun četvornih metara sirovine za zaštitnu odjeću, koje je uz opskrbu domaćeg tržišta izvezeno i u Srbiju i Rumunjsku.

 

Novi pogon za proizvodnju krovnih folija