Njemački izvoz, zdravstvena industrija i uspjeh Masterplastovih podružnica donijeli su izuzetan rast.

20.05.2021.  Sárszentmihály

Usprkos poteškoćama u opskrbnom lancu Masterplast je ostvario izuzetno uspješan prvi kvartal. Širenje na njemačkom tržištu i u podružnicama, te rast brži od očekivanog u zdravstvenom segmentu podigli su pokazatelje uspješnosti na rekordno visoku razinu. U ostvarenju ovih povijesnih rekordnih rezultata veliku ulogu ima i činjenica da u istom razdoblju prošle godine zdravstveni segment još nije bio aktivan.

 

 

U Mađarskoj je, uz širok spektar državnih poticaja, najveći mađarski proizvođač građevinskog materijala nastavio rad u vrlo živom tržišnom okruženju. Uz to, i u exportnim državama kao i u Masterplastovim podružnicama također su vladali povoljni tržišni uvjeti, a uz sad već svjesnije upravljanje novim valom pandemije u većini europskih zemalja, građevinska i zdravstvena industrija je godinu započela velikim apetitima što je značajno utjecalo na povećanje potražnje. Međutim, dosad neviđeno drastično povećanje cijena sirovina, kao i poteškoće u nabavi, predstavljali su ozbiljne izazove za poduzeće u prvim mjesecima ove godine. Nagli rast cijena čelika, plastike i kemijskih sirovina za građevinarstvo uzrokovali su probleme u globalnom opskrbnom lancu, općenitu nestašicu te smanjenje logističkih sustava, a to se ubrzo odrazilo na cijene proizvoda u građevinskoj i zdravstvenoj industriji. Unatoč svemu tome, uspješno smo osigurali sirovine za proizvodnju, što je bilo ključno za ostvarenje postignutih rezultata. Njemačka proizvodnja je imala važnu ulogu u opskrbi zdravstvenog segmenta i njemačkog tržišta. Oba segmenta su ostvarila višak prihoda u prvom kvartalu, budući da u istom razdoblju bazne godine ta dva segmenta još nisu bila aktivna. U konačnici, stabilni domaći rezultati, rast brži od očekivanog u njemačkoj tvornici te zdravstvenoj industriji i rast u podružnicama i exportnim državama rezultirali su ostvarenjem izuzetnih rezultata.

 

 

 

 

U dosad najuspješnijem kvartalu, prihodi od prodaje na razini su od 38,3 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine više za 13,3 milijuna eura, EBITDA je porastao za 11,4 %, na iznos od 4,4 milijuna eura, a dobit nakon oporezivanja je desetorostruko skočila na 7,3% odnosno 2,8 milijuna.

 

 

Što se tiče područja proizvodnje, tvornica u Ascherlebenu ima odlične rezultate, a učinkovitost proizvodnje u Srbiji se izuzetno poboljšala i tekuća ulaganja se odvijaju prema planu.  Treća faza ulaganja u tvornicu staklene mrežice u Subotici teče u redu, kao i ulaganja u proizvodnju sirovina i gotovih proizvoda za zdravstvenu industriju u sjedištu Masterplast Grupe u Sárszentmihályu. Razvoj proizvodnje sirovina za zdravstvenu industriju bit će završen u lipnju, a početak proizvodnje se očekuje već u trećem tromjesečju, dok je ulaganje u proizvodnju gotovih proizvoda trenutno u fazi nabavke strojeva, a početak proizvodnje može započeti krajem godine.

 

 

 „Zahvaljujući državnim poticajima za obnovu i gradnju, u Mađarskoj je godina u građevinskoj industriji započela snažno, a temeljem naših istraživanja i iskustva, postoji rekordno veliki interes za izgradnju i obnovu, što ukazuje na osiguravanje dobrih rezultata i u nastavku godine. Uz sve to smatramo da ćemo ove godine diljem Europe raditi u puno življem tržišnom okruženju, kako u građevinskom, tako i u zdravstvenom segmentu, te tako export, prodaja proizvoda za zdravstvenu industriju kao i podužnice i nadalje mogu biti pokretači rasta. Drastično povećanje cijena sirovina i poteškoće u nabavi nas stavljaju pred izazove, no vjerujemo da i nadalje možemo opskrbljivati naše kupce konkurentnim proizvodima i uslugama, te na taj način podržati njihovu konkurentnost.“ – dodao je Tibor Dávid predsjednik Masterplasta.