Masterplast Grupa otvorila pogon za proizvodnju tekstila za zdravstvo


Ulaganjem od 9,5 milijardi forinti otvoren je najveći pogon za proizvodnju tekstila za zdravstvo u regiji

Masterplast je u svečanom okruženju predao pogon za proizvodnju tekstila za zdravstvo. Najveće ulaganje u povijesti tvrtke, vrijedno 9,5 milijardi forinti, realizirano je uz potporu mađarskog Ministarstva financija u okviru “Programa podrške zdravstvu”, a na svečanosti je govor održao i mađarski ministar financija Mihály Varga. Ovim ulaganjem u razvoj pokrenuta je najveća proizvodna jedinica za proizvodnju flisa za zdravstvenu industriju u srednje-europskoj regiji, s kapacitetom proizvodnje više od 7.000 tona godišnje,  čime se iz vlastite proizvodnje osigurava opskrba tekstilom za zdravstvenu industriju u Mađarskoj i u regiji.

 

 

Proizvodi izrađeni u pogonu koriste se kao sirovine za proizvodnju medicinske zaštitne odjeće nove generacije, izolacijskih i kirurških plahti, maski za usta i drugih higijenskih sredstava koja se koriste u zdravstvu.

 

Epidemija koronavirusa ubrzano je proširila potrebu za sirovinama od netkanog tekstilnog flisa u zdravstvenoj industriji. U pandemiji je viša razina higijene, koju nudi zaštitna oprema za jednokratnu upotrebu, postala vrijednija te je industrija počela prelaziti na upotrebu učinkovitijih sredstava. Masterplast će u svom novom pogonu započeti proizvodnju sirovina za takvu novu generaciju moderne zaštitne odjeće za zdravstvo i izolacijskih proizvoda.

 

 

Najvećim ulaganjem u povijesti tvrtke, u sjedištu Grupacije,  na prostoru od 7.000 četvornih metara, izgrađen je proizvodni kompleks s najnovijom dostupnom tehnologijom uz visoku razinu automatizacije što osigurava visoku produktivnost i proizvodnju bez otpada. U pogonu kojim se osigurava 50 novih radnih mjesta, u čistom proizvodnom okruženju posebno dizajniranom za potrebe zdravstvene industrije proizvoditi će najmanje 7.000 tona tekstila za zdravstvenu industriju godišnje. Moći će se proizvoditi jednoslojni ili višeslojni netkani tekstil sa širokim rasponom promjenjivih i kontroliranih svojstava proizvoda. Temeljem znanja i iskustva stečenog akvizijcijom u Njemačkoj, Masterplast će također u svom novom pogonu provoditi i istraživačke i razvojne aktivnosti, čiji je cilj razviti nove, inovativne sirovine prilagođene potrebama zdravstvene industrije.

 

 

 

Jedinstveno ulaganje u zdravstvenu industriju u cijeloj Panonskoj nizini doprinosi jačanju obrambenih sposobnosti u borbi protiv pandemije, te se iz vlastite proizvodnje mogu pokriti potrebe proizvođača za sirovinama u zdravstvenoj industriji. Proizvedene sirovine koje premašuju domaće potrebe, planiraju se plasirati na europskim eksportnim tržištima. Zdravstveni segment Masterplast Grupe bi mogao ostvariti prihode od prodaje u iznosu više od 20 milijuna eura već u 2021. godini, a do kraja desetljeća mogao bi dostići razinu građevinskog segmenta.

 

 

 

Uz novootvoreni pogon za proizvodnju sirovina za zdravstvenu industriju usko se veže i projekt koji je u tijeku, a odnosi se na proizvodnju gotovih proizvoda za zdravstvo. Masterplast se već pojavio na tržištu gotovih proizvoda za zdravstvo, te od proljeća 2021. isporučuje medicinske zaštitne kombinezone za mađarski zdravstveni sustav. Za jesen 2021. se planira završetak druge faza ulaganja u zdravstvo, gdje ćemo od domaćih sirovina i iz šireg asortimana proizvoditi gotove proizvode za zdravstvenu industriju. Na taj način dolazimo do integrirane proizvodnje u zdravstvenom segmentu, koja će od proizvodnje sirovine do gotovog proizvoda reciklirati sav proizvodni otpad.

 

Njemačkom akvizicijom uspješno smo zakoračili u zdravstvenu industriju, a upravo ovim otvorenim pogonom, te ulaganjima koja su u planu stvara se odlična podloga za jačanje zdravstvenog segmenta.  Očekujemo značajno širenje u zdravstvenom segmentu na tržištu netkanih tekstilnih proizvoda čak i nakon razdoblja koronavirusa. Tu je i snažan trend rasta u industriji u smislu područja primjene i kvantitativne potražnje, koji je i dalje dinamičan bez obzira na tijek pandemije.“ – dodao je Nádasi Róbert izvršni direktor Masterplast Nyrt.

 

 

U nastavku donosimo kratki sažetak: