Tibor Dávid: Potrebno je izolirati ukoliko ne želimo biti ovisni o ruskim energentima


Tibor Dávid, predsjednik Masterplast Grupe u razgovoru za mađarski financijski portal Portfolio.hu o otvaranju nove podužnice u Italiji i trenutnoj situaciji.

Masterplast Grupa osnovala je podružnicu u Italiji te istražuje mogućnosti lokalne proizvodnje, priopćila je tvrtka. Pitali smo Tibor Dávida, predsjednika Masterplast Grupe, o pozadini i detaljima tog poteza, o prilici koju vide na talijanskom tržištu i kada se očekuje da će nova podružnica značajno doprinijeti dobiti grupe. Predsjednik je također rekao da ukoliko Europa želi postati neovisna o ruskim energentima to neće biti moguće bez izolacije ili obnove građevina.

 

 

Masterplast već duže vrijeme izvozi na talijansko tržište, zašto je upravo sada odlučeno da se osnuje lokalna podružnica?

 

Od svih naših izvoznih tržišta i do sada je talijansko tržište bilo najjače, a osnivanjem podružnice Masterplast Italia širenje na talijanskom tržištu dižemo na novu razinu. Italija je trenutno najbrže rastuće europsko tržište za toplinsku izolaciju, gdje je država nedavno pokrenula super bonus sustav za fizičke i pravne osobe, čime je stvorila izuzetnu priliku. Ovom mjerom talijanska država daje 110% super bonusa za ulaganja u toplinsku izolaciju, odnosno mogućnost da se u roku od 5 godina od ulaganja 110% investicije može otpisati s poreza na dohodak. Ova mjera se od mađarskog modela razlikuje po tome što se može koristiti samo za obnovu ako postoji energetski napredak, poput toplinske izolacije kuće, zamjene vrata i prozora ili prenamjene sustava grijanja u obnovljive izvore energije. Jako puno građana je počelo koristiti ovu mogućnost, a krajem prošle godine tržište je praktički eksplodiralo. Imajući to na umu, odlučili smo da ne želimo biti samo neizravni igrači na talijanskom tržištu već je ovo pravo vrijeme da se pojavimo s vlastitom distribucijskom tvrtkom.

ALI NE STAJEMO NA OSNIVANJU DISTRIBUCIJSKE TVRTKE, VEĆ ŽELIMO OSIGURATI I PROIZVODNJU ZA TALIJANSKO TRŽIŠTE.

Tvrtka će biti smještena u regiji Reggio Emilia-Parma, u logističkom centru Italije, odakle možemo opskrbljivati značajan dio tržišta.

 

 

Kakav se rast očekuje u novoj talijanskoj podružnici?

 

Vrlo smo optimistični što se tiče talijanskog tržišta, jer vidimo da će energetska neovisnost zbog rata dodatno povećati važnost izolacije u Europi, iako ni do sada nije bila nevažna. U Italiji gotovo da i nije bilo toplinski izoliranih zgrada, a sada je tržište krenulo snažno, možemo reći da se gradi od nule.

“Mislim da kao proizvođači možemo biti ključni sudionici, a moja je vizija da će do 2023. godine talijanska podružnica i tržište biti drugo najjače nakon mađarskog.”

Računamo na intenzivan rast i očekujem da će 2023. godine talijanska podružnica imati tržište od preko 20 milijuna eura.

 

 

Koliko ulaganje Masterplastu predstavlja otvaranje podružnice i tvornice?

 

Razmatramo više mogućnosti, ukoliko se odlučimo na greenfield investiciju, to bi bio iznos od oko 10 milijuna eura i ona je manjeg volumena, ali imamo i akviziciju kao cilj, a to je duplo veći iznos, i predstavlja ulaganje koje zahtjeva značajnija financijska sredstva.

 

 

Iz kojih izvora tvrtka financira širenje u Italiju?

 

Značajan dio kapitala imamo iz programa obveznice za rast, vjerujemo da ostatak možemo namiriti iz bankovnih resursa i da neće biti potrebe za vanjskim financijskim resursima.

 

 

Može li talijansko ulaganje povećati očekivanu dobit koja je objavljena u siječnju?

 

Za talijansku podružnicu ova se godina odnosi na pripremu, izgradnju, izradu strukture i eventualno pokretanje proizvodnje.

Očekuje se da će od 2023. godine Masterplast Italia znatno doprinijeti dobiti.

 

 

 

Širenje je razumljivo, budući da su posljednje godine bile povoljne za građevinsku industriju i proizvođače izolacijskih materijala. Ali do kada može trajati ovo poticajno tržišno okruženje?

 

Očekujem da će se tržište razdvojiti. Zbog većih cijena građevinskih materijala i rasta inflacije, na tržištu novogradnje je puno pitanja kako u Mađarskoj tako i u cijeloj Europi. Veliko je pitanje do kada se viskoke cijene sirovina mogu ugrađivati i do kada će ih kupci prihvaćati. Vjerojatno će se zbog povećanih cijena novogradnja naći pod pritiskom  i to će imati negativne posljedice u narednim godinama, dok se s druge strane tržište obnove suočava s još snažnijom gospodarskom aktivnošću od očekivane. Ne postoji alternativa toplinskoj izolaciji i obnovi, a posebno smo optimistični s obzirom na nedavno doneseni paket mjera REPowerEU koji je EU doniijela kao odgovor na rusko-ukrajinski rat, s ciljem da pomognemo EU-u da postane neovisna o ruskim fosilnim gorivima. U ovom se paketu navodi da je obnova europskog građevinskog fonda prioritet jednako kao i alternativni izvori plina i povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije.

“Ako Europa doista ne želi biti ovisna o ruskim energentima, potrebno je izolirati i obnoviti građevine.”

 

 

Hoće li rastuća inflacija imati utjecaj na interes za obnovu ukoliko potrošači smanje potrošnju?

 

Po mom mišljenju, neovisnost o ruskim izvorima energije je sada vrlo važan cilj, te će se osigurati  sredstva u EU kao i na nacionalnoj razini. U EU je sasvim jasno da uz ovakve cijene ne možemo prepustiti energetsku učinkovitost samim potrošačima, bez obzira što oni to osjete na režijskim troškovima. Mislim da će Unija osigurati jake subvencije, jer bez toga se ne može krenuti. Na mađarskom tržištu smanjenje režijskih troškova predstavlja toliko proračunsko opterećenje, da se jedino može održati ukoliko izoliramo kuće i ne trošimo toliko energije.

MOJE JE MIŠLJENJE DA NITI EUROPSKE VLADE, A NITI MAĐARSKA VLADA NEMAJU NIKAKVE DRUGE RACIONALNE MOGUĆNOSTI, OSIM SNAŽNOM POTPOROM POKRENUTI NOVE PROGRAME OBNOVE.

 

 

U našem susjedstvu bjesni rat, Rusiju pogađaju sankcije, a u Kini ponovno bukti epidemija koronavirusa. U kakvom su stanju opskrbni lanci?

 

U jednako katastrofalnom stanju kao i prošle godine. Zato mi radimo s visokim zalihama sirovina i raznolikim portfeljem dobavljača, što nas uvelike štiti od ovih teškoća.

 

 

Sirovine čine značajan udio u troškovima Masterplasta, koja su vaša očekivanja, do kada će trajati rast cijena sirovina?

 

Rast cijena energije od proljeća uzrokuje novo drastično povećanje cijena. Kako bismo mogli dati neke prognoze, trebalo bi znati u kojem smjeru idu cijene plina i električne energije.

Za sada je teško i procijeniti u kojoj će se mjeri mijenjati cijene sirovina.

 

 

Od izbijanja epidemije cijene prijevoza su drastično porasle, koje trendove primjećujete sada?

 

Cijene prijevoza trenutno stagniraju. Očekujemo blagi pad cijena pomorskog prijevoza, dok će cijene kopnenog prijevoza u bliskoj budućnosti rasti zbog cijena goriva.

 

 

Masterplast je ranije izvijestio da rusko-ukrajinski rat nema značajni izravni utjecaj na grupne rezultate, budući da je ukrajinski udio u prošlogodišnjim prihodima tek oko 5%.  Dugoročno gledano, kakve bi posljedice mogao imati vojni sukob u susjedstvu?

 

Masterplast praktički nije izložen Rusiji, što je zapravo opasnije od Ukrajine, u dugoročnom smislu.  Nemamo značajnih ruskih partnera niti u nabavi sirovina, niti u vidu kupaca. U Ukrajini smo stali, što u kratkoročnom smislu znači gubitak, ali mislim da će u izgradnji Ukrajine bez ruskog utjecaja veliku ulogu imati proizvođač građevinskih i izolacijskih materijala. Ono što izgubimo u Ukrajini tijekom ratnog razdoblja, srednjoročno nam predstavlja ozbiljni poslovni potencijal, moći ćemo se razvijati brže nego u drugim zemljama.  Ukrajinu treba obnoviti, a mi smo već dugogodišnji sudionici na ukrajinskom tržištu.

 

 

Tečaj se vratio na prijeratnu razinu, ali je još uvijek daleko od trenutnih ciljanih cijena analitičara (MKB HUF 6394, Kalliwoda HUF 6152). Koliko je Uprava zadovoljna određivanjem cijena s obzirom da se u odnosu na europske peer group dionicama trguje uz značajne popuste ?

 

Mislim da su ciljne cijene koje smo objavili realne i možemo ih postići u idućih godinu i pol, što znači otprilike 50 postotno povećanje vrijednosti u odnosu na sadašnji tečaj.

 

 

U razdoblju 2020.-2021. godine pojava u zdravstvenoj industriji je bila velika investicijska priča Masterplast Grupe. Zašto je sada isplativo ulagati u Masterplastove dionice?

 

“Zdravstvena priča se nastavlja i ove godine, ali mislim da je trenutno zaista velika priča zapravo to da ne postoji alternativa energetskoj obnovi i toplinskoj izolaciji.”

Masterplast Grupa je proizvođač građevinskih materijala koja je prvenstveno jaka u proizvodnji proizvoda vezanih za toplinsku izolaciju i zato mislim da će naša osnovna djelatnost i ove godine nastaviti rasti, a za očekivati je da to nije jednokratni učinak, nego će se nastaviti i u narednim godinama.

 

 

Link na izvorni članak.