Najvažnija značajka EPS-a, odnosno ekspandiranog polistirena, jest da je izuzetno dobar toplinski izolator. Ta je sposobnost posljedica zadržavanja zraka u zatvorenim stanicama. Zatvoreni zrak s vremenom ne napušta stanice, tako da svoju funkciju toplinske izolacije može dugo obavljati.

Najvažnija značajka EPS-a, odnosno ekspandiranog polistirena, jest da je izuzetno dobar toplinski izolator. Ta je sposobnost posljedica zadržavanja zraka u zatvorenim stanicama. Zatvoreni zrak s vremenom ne napušta stanice, tako da svoju funkciju toplinske izolacije može dugo obavljati.

 

Obratimo pozornost na to gdje ih postavljamo

Prilikom postavljanja treba voditi računa o tome da su površine na koje se postavljaju zaštićene od vlage. Nisu prikladne za postavljanje na postolje ili tlo. Mogu se postavljati na podlogu od opeke, armiranog betona ili kamene zidne konstrukcije, ali i ovdje se mora paziti da se zaštite od utjecaja vlage.

 

Provjerimo jesu li pravilno postavljene

Ukoliko su ploče pravilno postavljene, učinak toplinske izolacijeekspandiranog polistirena ne mijenja se tijekom vremena. EPS ne trune niti se mrvi. Dugotrajno UV zračenje uzrokovat će da površina materijala požuti i postane krhka i prašnjava. Uvjet za dugi vijek trajanja je da je EPS uvijek dobro prekriven.

 

Nije primjenjiv na svim vrstama zidova

EPS ploče ne smijete koristiti na zidovima od drveta ili zemlje (nabijača), jer isparavanja iz kuće brže ulaze u izolaciju iz koje potom sporije izlaze, a rezultat toga je da se izolacija smoči, pa se toplinski otpor izolacijskog materijala uvelike smanjuje, a zid se također može ponovno smočiti.
 

 

Bolje izvana nego unutar prostora

Ukoliko ste u mogućnosti svakako izolirajte s vanjske strane. Izolacija unutarnje površine zida zahtijeva ozbiljnije planiranje uz sudjelovanje stručnjaka. No, čak i na taj način je puno teže izvedivo i unatoč tome može doći do nepravilnog odvoda vlage što dovodi do propadanja izolacijskog materijala i zida.

 

Stare zidove je potrebno izolirati

U prošlosti, kada je energija bila jeftinija, zidani elementi dostupni na tržištu su imali puno slabija toplinska svojstva. Građevine koje su izgrađene od čvrste cigle ili B30opeke zahtijevaju puno deblju toplinsku izolaciju. I u današnje vrijeme je vrlo važno pitanje kakav materijal odabrati pri izgradnji novih zgrada. Općenito je ekonomičnija metoda pokrivanje zidnih konstrukcija izrađenih od materijala slabije toplinske izolacije debelim EPS pločama.

 

Bolje je odabrati malo deblje ploče

Ukoliko je izolacija naše kuće deblja, možemo očekivati veću uštedu na računima za grijanje i struju. Treba obratiti pozornost na to da ukoliko odaberete tanju izolaciju možda nakon proteka određenog vremena to neće biti dovoljno, a prilikom zamjene ćete morati platiti i drugu konstrukciju.

Međutim, nije potrebno ići u krajnosti i u nedogled podebljavati zidove. Zidovi izrađeni od različitih materijala zahtijevaju izolaciju različitih debljina. Naravno, svaka vrsta zida ima minimalnu debljinu toplinske izolacije koja već može imati primjetan učinak u smanjenju spontanog kretanja zraka unutar građevine. Dobar stručnjak zna koja je debljina izolacije s kojom se može postići najmanji utjecaj i koja je količina kojom se može pristupiti potrošnji energije pasivnih kuća. Na nama je da odlučimo, naravno ovisno o našim financijskim mogućnostima.

 

Mnogo ovisi o iskustvu izvođača

Tijekom postavljanja toplinske izolacije, stvaranje toplinskih mostova i njihovi štetni učinci moraju se svesti na najmanju moguću mjeru. Nije svejedno hoće li se štetni učinci toplinskih mostova ublažiti na spoju fasadnog zida i postolja, ili fasade i ploče, ili će se jednostavno spomenute površine ostaviti. Plijesan nastaje uslijed stvaranja toplinskog mosta. Toplinska izolacija bit će ekonomična ako odaberemo EPS ploče proporcionalno materijalu i debljini zida.


Related products