EPS ploče, odnosno stiropor, vjerojatno nikada neće izgubiti na popularnosti jer je najbolji izolacijski materijal u građevinskoj industriji u smislu omjera dobivene vrijednosti za novac i učinkovitosti, kao i zbog jednostavnosti uporabe.

Nadalje, velika je prednost  i to što je riječ o vrlo otpornom, gotovo nezapaljivom materijalu. Međutim, kako bi se održala njegova besprijekorna učinkovitost, neophodno je da sam stiropor bude pravilno izoliran, u suprotnom oborine ili dugotrajno izravno UV zračenje mogu ozbiljno oštetiti izolacijska svojstva stiropora.

 

Trajno prianjanje zbog kvalitetnog ljepila

Kako bi se postigla puna učinkovitost izolacije, vrlo je važno da je konstrukcija pravilno postavljena na zid. Odabir odgovarajućeg pričvršćivača neophodan je za stabilnu i dugotrajnu učinkovitost izolacije. Idealan izbor je Thermomaster Fix ljepilo, koje se može nanositi na stiropor različitim metodama.

 

Različite tehnike nanošenja ljepila

“Potpuna” metoda ljepljenja besprijekorno je rješenje za savršeno postavljanje stiropora. Suština te metode je da jedna strana ploče stiropora mora biti u potpunosti prekrivena ljepilom bez praznina.

 

Metoda „točkastog” ljepljenja sastoji se od premazivanja ljepilom duž rubova ploče  te nanošenja ljepila na stiropor u „točkama”, proporcionalno po sredini ploče u dva reda po tri „točke”. Kod ove metode  treba voditi računa o tome da 40% ploče bude prekriveno ljepilom.

 

Važno je dobro prianjanje

Prethodna tehnika zapravo vrlo dobro odražava na što se treba obratiti pozornost prilikom nanošenja ljepila. Ako se nanose samo „točke” na EPS ploče, a izostavimo nanošenje ljepila na rubove, bez obzira na pravilno postavljanje stiropora na zid, zrak će i dalje slobodno cirkulirati u izolaciji.

 

To može  rezultirati s više negativnih posljedica, između ostalog hladni zrak, zbog malo nanesenog ljepila, može uzrokovati stvaranje pare između izolacije i zida. A može se dogoditi i toplinsko pomicanje EPS ploča, zimi se zbog stezanja rubovi mogu pomicati, a ljeti usljed širenja zbog viskokih temperatura mogu nabubriti. To se naziva „efektom madraca”.

 

Za dobar rezultat nije samo dobro prianjanje važno

Osim gore navedenog, važno je obratiti pozornost na pravilno postavljanje EPS ploča. Prvi korak u postavljanju izolacije uvijek je označavanje vodoravnih i okomitih ravnina. Označavanje vodoravne ravnine počinje  postavljanjem početnog cokl profila, koji bi trebo biti fiksiran na približno 30 centimetara.

 

Tijekom ljepljenja je važno obratiti pozornost da se ploče postavljaju točno jedna uz drugu. Međutim rubovi se ne smiju spajati ljepilom, jer ako se postave na taj način, mogu nastati toplinski mostovi. Višak ljepila se uvijek mora odstraniti, odnosno obrisati. Ploče se uvijek postavljaju odozdo prema gore, s tim da je dobro postavljati  ploče stiropora  pomoću brusne daske kojom se ploče pritisnu na zid.

 

Za pripremu ljepila na bazi cementa, uvijek se prvo u mješalicu dodaje točna količina vode naznačena na pakiranju, a zatim se postupno dodaje praškasti materijal kako se ne bi stvarale grude. Kako biste postigli pravilno prianjanje preporučljivo je uvijek iskoristiti cijeli sadržaj vreće.


Related products