Prije nekoliko desetljeća, kad je čak i krovište u osnovi bilo samo krovište, to je bilo dovoljno za zahtjev vodonepropusnosti kakav se tada očekivao.

Danas građevine zgrada moraju ispunjavati sve strože zahtjeve. Istodobno, tehnologija koja se stalno razvija nudi što više mogućnosti kako bi mogli zamisliti složenije krovne kronstrukcije ili krovove sa nižim kutom nagiba. Nije svejedno koju ćemo foliju odabrati, no zaštita od pare i adekvatna krovna folija bi trebala biti među prioritetnim odlukama koje dugoročno štite vaš dom.

Promjena dobi, promjena potreba

Nekada nije bilo baš popularno, ali danas je sve prirodnije postavljanje potkrovlja i stvaranje zasebnog  stambenog prostora. Istodobno je postalo moderno korištenje krovova u mediteranskom stilu s manjim kutom nagiba, što je također predstavljalo izazov izvođačima.

S obzirom na nove potrebe, iskorištenim potkrovljima treba pružiti veću zaštitu. Materijali koji se ugrađuju, poput gipsa ili raznih toplotnih izolacija posebno osjetljivi na vlagu. Stoga je izuzetno važno da se krov pravilno zatvori i da se oborinske vode drže s vanjske strane.

Crijep nije dovoljan, potrebna je krovna folija

Moderni krovni crijep, koji je izrađen od različitih materijala može pružiti učinkovitu zaštitu. No, nije u mogućnosti u potpunosti zaštititi gornju razinu kuće. Širok raspon različitih krovnih folija pruža rješenje za to iz kojeg možemo odabrati koja je idealna krovna konstrukcija za našu vlastitu kuću.

Zaštita od pare uz savršenu pokrivenost

Krovna folija sprječava da kiša ili prašina uđu u potkrovlje i upije se u tamošnju izolaciju, uništavajući njegovu učinkovitost i uzrokujući plijesan. Kut nagiba krova uvelike utječe na odabir odgovarajuće krovne folije. Što je kut savijanja krova manji, to je jača folija. Drugi važan aspekt je da krovna folija ima visoku vlačnu čvrstoću, dobru toplinsku i UV otpornost.

Nije svejedno koju ćemo foliju odabrati

Krovna konstrukcija također u velikoj mjeri utječe na našu odluku koju foliju odabrati, jer ako ventilacija nije dovoljna, kasnije može dovesti do stvaranja plijesni i propadanja krovne konstrukcije. Ispravljanje takvih nedostataka vrlo je skup posao jer je krov potrebno u potpunosti demontirati.

U slučaju dvostrukog ventiliranog krova, preporučljivo je upotrijebiti foliju za zaštitu od pare. Folija se postavlja na grede i pričvršćuje kontra letvom. Tijekom gradnje formiraju se dvije zračne praznine. Jedan je stvoren između vanjske obloge, crijepa i  krovne folije kako bi se ispuštala vlaga izvana i infiltrira kroz sitne praznine i spojeve između crijepa. Drugi ventilacijski sloj između toplinske izolacije i podloge pruža mogućnost isparavanja iznutra.

Vlaga treba biti izvana, a ne iznutra

Zbog efekta propuha u tim prazninama zraka, vlaga se može prozračivati i ne oštetiti strukturu ili izolaciju. U slučaju krovne folije sa parnom zaštitom, vrijednost Sd ne mora biti niža od one toplinske izolacije.

Na unutarnjoj strani krovne izolacije uvijek se mora ugraditi zaštitni sloj za zaštitu od pare. To sprječava da se vlaga podigne prema gore iz stana u toplinsku izolaciju, inače će se vlaga kondenzirati u hladnijim vanjskim slojevima toplinske izolacije.

Kvaliteta, pouzdanost i dugogodišnje iskustvo

Krov mora služiti za zaštitu onih koji žive pod njim desetljećima, pa je važno da i materijal koji se koristi za krov i folija budu besprijekorne kvalitete. Međutim, budući da su ovi materijali izloženi povećanim opterećenjima, bez obzira na kvalitetu, oni s vremenom ostare. Najzaslužniji za oblaganje folija je učinak topline i UV zračenja.

Kod nas je zajamčena visoka kvaliteta, što je zagarantirano našim dugogodišnjim iskustvom. Tijekom proizvodnje kontinuirano vršimo ispitivanja opterećenja kako bismo uvijek udovoljili postavljenim zahtjevima kvalitete, a samim tim naši proizvodi koji se postavljaju služe potrebama naših kupaca na najvišoj razini.