XPS ploče su posebne polistirenske ploče koje se izrađuju postupkom ekstruzije. Sposobnost upijanja vlage kod XPS ploča je minimalna, pa se najčešće koriste za toplinsku izolaciju temelja i podnožja, odnosno vanjsku izolaciju podova s malim ili srednjim opterećenjima, kao i zidova podruma stambenih zgrada i garaža (do maksimalne dubine 4 m).

Proizvodi

Toplinska izolacija XPS pločama

 

Kao što je gore spomenuto, jedno od najčešćih područja u kojem se primjenjuje XPS je toplinska izolacija, uključujući toplinsku izolaciju podnožja. To je zato što XPS ploče imaju izvrsne fizičke osobine za ispunjavanje ove uloge:

  • Vrlo niska sposobnost upijanja vode: kod podnožja zgrada ili ravnih krovova izolacijski materijal može doći u kontakt s vlagom. Zbog toga je važno da izolacijski materijal na tim mjestima ima najnižu moguću sposobnost upijanja vlage.
  • Visoka tlačna čvrstoća: materijali koji se koriste za toplinsku izolaciju temelja kontinuirano su izloženi velikim opterećenjima tijekom godina.
  • Zbog svoje visoke tlačne čvrstoće, XPS može izdržati ovo opterećenje.
  • Zaštita od smrzavanja: u slučaju izolacije podnožja nije važna samo zaštita od podzemnih voda, već i od smrzavanja tla.

 

Koja je razlika između XPS-a i EPS-a?

 

Na prvi pogled najveća razlika između EPS i XPS ploča je u boji – EPS ploče su bijele boje, dok su XPS ploče na tržištu dostupne u različitim bojama. Praktičan razlog za to je kako se te dvije vrste ne bi mogle lako zamijeniti.

 

I XPS i EPS ploče izrađene su od polistirena. Razlika je u tome što se proizvode različitim tehnikama.

 

EPS ploče se izrađuju postupkom ekspandiranja. Sitne kuglice polistirola višestruko se proširuju, dok ne postignu određenu veličinu i oblik.

Sirovina za XPS ploče su kristali polistirola od kojih se postupkom ekstrudiranja proizvodi XPS zatvorenih ćelija.

 

Zbog razlike u proizvodnom procesu, EPS se proizvodi u obliku blokova, dok se XPS proizvodi samo u obliku ploča.

 

Mehanička svojstva XPS-a su znatno bolja od EPS-a: površina XPS ploča manje je osjetljiva na pritisak, a i manja je sposobnost upijanja vode.

 

Zbog povoljnijih svojstava cijena EPS ploča u pravilu je niža od XPS ploča iste veličine.