Zdravstveni segment Masterplast Grupe mogao bi dostići razinu građevinskog segmenta

Masterplast Grupa kreće u najveće ulaganje u razvoj proizvodnje u svojoj povijesti, podižući svoju prisutnost u zdravstvu na novu razinu. Proizvodni pogon vrijedan 9,46 milijardi forinti nalaziti će se u sjedištu Grupacije u Mađarskoj s kapacitetom proizvodnje 7 tisuća tona sirovina za proizvodnju zaštitne opreme u zdravstvu godišnje. Moderna, visoko automatizirana proizvodna linija proizvoditi će sirovine za široki spektar zaštitne opreme u zdravstvu i higijenske proizvode. Ulaganje u zdravstvenu industriju, jedinstveno u cijeloj Panonskoj nizini, pridonosi jačanju obrane od pandemije, jer iz vlastitih izvora može zadovoljiti potrebe proizvođača u zdravstvenoj industriji  za sirovinama, u zemlji i regiji.  Predaja tvornice planira se do kraja svibnja 2021. godine, a početak proizvodnje od lipnja 2021.  Slijedom navedenog, profitabilniji, zdravstveni segment Masterplast Grupe može ostvariti godišnje prihode od prodaje veće od 20 milijuna eura, čime bi do kraja desetljeća mogao dostići razinu građevinskog segmenta.

 

 

Tvornica flisa u sjedištu Grupacije u Sárszentmihályju u potpunosti je pogodna za podmirenje potreba za sirovinama proizvođača zaštitne medicinske odjeće, zaštitnih maski i drugih higijenskih sredstava koja se koriste u zdravstvu. Veliku produktivnost osigurava tehnologija proizvodnje s visokom razinom automatizacije, koja osim što postiže posebna svojstva proizvoda, može proizvoditi jednoslojni ili višeslojni tekstil za zdravstvenu zaštitu. Novi proizvodni pogon koji će se prostirati na površini od 7.700 četvornih metara, planira se predati do kraja svibnja 2021. godine, a od lipnja započinje proizvodnju s 50 zaposlenih, uz kontinuirano povećanje.

 

 

 

 

Poslovna održivost projekta opravdana je nacionalnim i ekonomskim aspektima. Razvojem će se stvoriti jedinstveno regionalno ulaganje, ne samo u Mađarskoj, već i u cijeloj Panonskoj nizini, budući da trenutno nema slične proizvodnje sirovina za zdravstvenu zaštitu u Mađarskoj i okolnim zemljama. Novi proizvodni pogon značajno će doprinijeti jačanju obrane od pandemije.

 

Zbog situacije s korona virusom koja nas je pogodila, tvornice za proizvodnju zaštitnih maski u Mađarskoj i regiji pokrenule su dodatne proizvodne pogone, a planiraju još, a naš novi proizvodni pogon će osigurati sirovine za njihovu proizvodnju. Sirovine koje premašuju potrebe domaćeg tržišta mađarski proizvođač planira plasirati  na ciljanim europskim tržištima, a za kojima je potražnja znatno porasla.

 

Uz uobičajenu dobit u zdravstvenoj industriji, a koja je veća nego u građevinskoj industriji, zdravstveni segment bi Masterplast Grupi mogao osigurati godišnje prihode od prodaje od oko 20 milijuna eura u 2021. godini i dostići razinu građevinskog segmenta do kraja desetljeća.

 

 

Temeljem znanja i iskustva stečenog akvizicijom u Njemačkoj, Masterplast Grupa u svom novom pogonu namjerava provesti ozbiljne istraživačke i razvojne aktivnosti s ciljem razvoja novih inovativnih sirovina prilagođenih potrebama zdravstvene industrije. Nova generacija zdravstvenog tekstila može pružiti dugotrajniju upotrebu, što proizvodnjom uz nižu razinu troškova tvrtki može pružiti dodatnu konkurentsku prednost i veću profitabilnost.

 

Ulaganje od 9,46 milijardi forinti financirat će se s 20% vlastitih sredstava i 80% bespovratne državne potpore, koje osigurava mađarsko Ministarstvo financija u okviru Programa podrške zdravstvenoj industriji.

 

 

„Akvizicija u Njemačkoj pružila nam je priliku za ulazak u zdravstvenu industriju. Temeljem tamo stečenog profesionalnog iskustva i proizvodnog  znanja, odnosa s kupcima i dobavljačima, donijeli smo odluku s ciljem da dugoročno postanemo ključni igrač u zdravstvenoj industriji. Zato je najveća investicija u našoj povijesti prava prekretnica kojom možemo postići da do kraja desetljeća zdravstveni segment dostigne razinu građevinskog segmenta. Na taj način možemo smanjiti izloženost riziku građevinske industrije, povećati otpornost na krizu i postići veću dobit. Novo ulaganje značajno mijenja prethodnu strategiju, čiji će ažurirani materijal biti predstavljen zainteresiranima na internetskoj konferenciji 12. siječnja 2021.“ dodao je Tibor Dávid, predsjednik Masterplast Grupe.