Masterplast grupa ima više od 20 godina iskustva u distribuciji krovnih folija. Iz našeg širokog asortimana nudimo sljedeće vrste krovnih folija: difuzijsko-paropropusne, paropropusne, tradicionalne krovne folijeIz naših Linopore,Masterfol i Isoflex proizvodnih linija nudimo kvalitetne krovne podloge i rješenja od ekonomičnih do premium kategorija.  Uz stabilnu proizvodnu pozadinu i potpuno prilagođene usluge brendiranja, našim partnerima pružamo brzu i visokokvalitetnu isporuku proizvoda.

Vrste krovnih folija

Krovne folije imaju vrlo važnu ulogu pri oblikovanju krovnog izolacijskog sustava. Glavna zadaća krovne folije je zaštita izolacijskih materijala od vlage. Izvori vlage mogu biti vanjski – npr. kiša i snijeg, te unutarnji – kao npr. para.

 

Dvije najčešće korištene vrste krovnih folija su paropropusna krovna folija i  parna brana. Što to točno znači i u kojim slučajevima se upotrebljavaju?

 

Paropropusna krovna folija

 

Zadaća paropropusnih krovnih folija je propuštanje pare koja dolazi iz unutrašnjosti prema van. Zašto je ova značajka važna i kada se koriste paropropusne krovne folije?

 

Paropropusne krovne folije se koriste kod krovnih konstrukcija s jednostrukom ventilacijom. Jednostruka ventilacija znači da postoji samo zračni raspor između krovnog pokrova i krovne folije, nema zračnog raspora između krovne folije i izolacijskog materijala.

 

U ovom slučaju je paropropusnost krovne folije potrebna kako vlaga ne bi dospjela na izolacijski materijal. Ako bi se para kondenzirala na površini krovne folije slijevala bi se na izolaciju budući da su u izravnom kontaktu.

 

 

Parna brana

 

Parne brane djeluju na potpuno suprotan način od paropropusnih krovnih folija. Njihova je zadaća da ne propuštaju paru.

Parna brana  se koristi kod krovnih konstrukcija s dvostrukom ventilacijom. Ovdje postoji zračni raspor na dva mjesta: prvi je između krovnog pokrova i krovne folije, kao i kod krovnih konstrukcija s jednostrukom ventilacijom. Zadaća zračnog raspora je također ista. Međutim, u ovom slučaju postoji i drugi zračni raspor koji se nalazi između krovne folije i toplinske izolacije. Ovaj zračni raspor je neophodan jer ovdje koristimo parnu branu i kondenzirana vlaga se odvodi kroz ovaj zračni raspor.

 

Dakle u ovom slučaju je vanjska folija paronepropusna odnosno parna brana. Unutarnja folija (između toplinske izolacije i unutarnje obloge)  je parna brana i u slučaju jednostruke i dvostruke ventilacije.

 

Cijene krovnih folija

U pravilu su cijene paropropusnih krovnih folija veće od cijena paronepropusnih. Međutim, u većini slučajeva je krovna konstrukcija s jednostrukom ventilacijom lakša za izvođenje, tako da paropropusna krovna folija zapravo zbog toga može vratiti svoju cijenu.

 

Kontaktirajte nas ukoliko želite saznati više o cijenama krovnih folija!