Za Masterplast su se otvorile nove dimenzije razvoja 


Akvizicijom u Njemačkoj najveći  mađarski proizvođač građevinskih materijala ušao je u zdravstvenu industriju.

Priopćenje za javnost – 21.05.2020.

 

Nakon potpisivanja obvezujućeg sporazuma  u Njemačkoj 20.05.2020., svladane su prepreke  najvećoj akviziciji Masterplasta u povijesti. Otkup njemačke tvornice LHB GmbH & Co. Beschichtungs KG, koja proizvodi moderne građevinske membrane i posebne sirovine za zdravstvenu industriju, prekretnica je u životu najvećeg mađarskog proizvođača građevinskog materijala. Ovim potezom tvrtka će dodatno ojačati svoju poziciju proizvođača u svojim strateškim linijama proizvoda i osigurati opskrbu iz europskih izvora, kao i otvoriti nove izglede za razvoj ulaskom u zdravstvenu industriju s većim kapacitetom za ostvarivanje profita.

 

Akvizicija u Njemačkoj

20. svibnja 2020. tvrtka je potpisala obvezujući ugovor s LHB GmbH & Co. Beschichtungs KG u Njemačkoj i Hartmutom Layerom u vezi s kupnjom ranije najavljenog pogona u Ascherslebenu (Sachsen-Anhalt, Njemačka). Predmet sporazuma je kupovina postrojenja u Ascherslebenu i svih pripadajućih djelatnosti u punoj mjeri.Kupovina uključuje nekretnine, tehnologiju, proizvodne kapacitete, radnu snagu, postojeće ugovore s kupcima i dobavljačima,  kao i tehnološka znanja, inovacije, zaštitne  znakove i certifikate.

 

Kao prvi korak, tvrtka je stekla 50 posto udjela i upravljačko pravo u novoosnovanom zajedničkom poduzeću. Preostalih 50 posto udjela kupio je Hartmut Layer, osnivač LHB-a.  Djelatnost nove podružnice Masterplast grupe bit će proizvodnja specijalnih višeslojnih membrana za zdravstvenu i građevinsku industriju. Očekivani godišnji prihodi mogli bi premašiti 15 milijuna eura. Masterplast će prvoj fazi transakcije osigurati četiri milijuna eura.

Stranke su zaključile opcijski ugovor o otkupu udjela suvlasnika. Postupak otkupa bit će završen unutar unaprijed utvrđenog raspona cijena najkasnije do drugog tromjesečja 2023. godine. Do kraja iste godine Masterplast će steći stopostotni udio u kompaniji.

 

Značajna prilika za napredak Masterplasta

Suvlasnik Hartmut Layer njemački je gospodarstvenik sa značajnim profesionalnim iskustvom koji kao vlasnik i vođa multidisciplinarne skupine tvrtki pruža Masterplastu značajnu priliku za napredak. Na ovaj način Masterplast grupa je dalje proširila i razvila poslovanje za proizvodnju difuzijskih krovnih folija i postala sudionik u strateški  važnom sektoru dobavljača proizvoda u zdravstvenoj industriji.

 

„Kupovina njemačke proizvodne jedinice od velikog je značaja u tri aspekta, što otvara nove dimenzije razvoja za Masterplast. Dobili smo značajno mjesto na europskoj razini u zdravstvenoj industriji koja je sada postala strateški važna. Takvo što nam također osigurava veću profitabilnost tvrtke. Za nas je od strateške važnosti osigurati cijeli vertikalni lanac opskrbe, gdje možemo u potpunosti kontrolirati proizvodnju od granulata do konačnog proizvoda na krovu. Ovim korakom osiguravamo i sirovinu iz vlastite proizvodnje našem postrojenju za proizvodnju difuznih krovnih folija u Sárszentmihályju. Također nam je od velike važnosti ulazak na tržišta zapadne Europe, što predstavlja novo tržište za čitavu paletu Masterplast proizvoda. Ponosni smo što će se ubuduće određeni proizvodi tvrtke Masterplast plasirati na tržište s napomenom “Made in Germany”, izjavio je Tibor Dávid, predsjednik Masterplasta.