Masterplast Grupa ulaže i u sustav toplinske izolacije


Mađarska tvrtka postaje drugi najveći proizvođač staklene mrežice u Europi.

 

Nakon prošlogodišnje najave rekordnog ulaganja u zdravstvo, Masterplast Grupa kreće u još jedno veliko ulaganje. Uz ulaganje od 7,6 milijuna eura mađarski proizvođač će dodatno ojačati proizvodnju staklene mrežice u Subotici. Projekt će se financirati iz vlastitih sredstava i iz bespovratne državne potpore od oko 3 milijuna eura putem Zaklade Prosperitati. S novim strojevima koji se uglavnom temelje na njemačkoj tehnologiji, kapacitet proizvodnje tvornice može se povećati za oko četvrtinu, što mađarsku tvrtku čini drugim najvećim proizvođačem staklene mrežice u Europi. Ulaganje također uključuje modernizaciju postojećih strojeva, što će omogućiti poboljšanu kvalitetu, učinkovitiju proizvodnju i rad. Nakon poboljšanja, pogon će moći proizvoditi visokokvalitetne građevinske i industrijske staklene mrežice, a očekuje se da će novi strojevi početi s proizvodnjom početkom 2022. godine.

 

Razvojem proizvodne baze u Subotici postiže se nekoliko ciljeva. Povećanje kapaciteta proizvodnje staklene mrežice od 25 posto postići će se puštanjem u rad novih njemačkih proizvodnih strojeva, s kojima će tvrtka proizvoditi vrhunske proizvode za najzahtjevnija tržišta. Na temelju proizvodnog iskustva stečenog posljednjih godina planira se i modernizacija postojećih strojeva. Tehnološkim razvojem i nabavom novih strojeva poboljšava se kvaliteta i učinkovitost proizvodnje, a proširuje se i  asortiman proizvoda. Nova montažna jedinica i širi spektar logističkih usluga također će omogućiti zadovoljenje individualnih potreba zahtjevnijih tržišta. Kao rezultat ulaganja, tvrtka će povećati prodaju prvenstveno prodajom proizvoda premium kategorije, što može osigurati veću profitabilnost. Očekuje se da će popratni građevinski radovi i ugradnja novih strojeva biti završeni u ljeto 2021. godine, a puštanje u pogon početkom 2022. godine. S takvim godišnjim kapacitetom proizvodnje od 150 milijuna četvornih metara čini mađarsku tvrtku drugim najvećim proizvođačem staklene mrežice u Europi, a trećim u svijetu.

 

 

Ovaj projekt od 7,6 milijuna eura Masterplast Grupa financirati će iz vlastitih sredstava u okviru Programa obveznica za rast i s 39% bespovratne državne potpore od oko 3 milijuna eura putem Zaklade Prosperitati te iz bankarskog zajma.

 

„Pokraj ulaganja u zdravstvenu industriju, nastavljamo s razvojem i u građevinskom segmentu, a ovim ćemo korakom dodatno ojačati svoje proizvodne pozicije u našoj grupi proizvoda s najvećim prihodima od prodaje. Proizvodnjom vrhunskih proizvoda u mogućnosti smo doći do najvećih europskih partnera. Dugoročno gledano, glavni cilj našeg razvoja je stvoriti ponovnu upotrebu našeg sustava toplinske izolacije, čiji je prvi operativni element Hungarocell Green Program, koji je pokrenut 2020. godine u Mađarskoj i provodi model kružnog sustava upravljanja. Naša su tržišna očekivanja i dalje posebno pozitivna, jer bi stroži propisi u energetskoj izgradnji zgrada, 5% PDV-a na novogradnju i mogućnost državne potpore od 3 milijuna HUF za obnovu građevinskih objekata u Mađarskoj mogli imati značajan učinak na povećanje potražnje u narednim godinama. Nova ulaganja značajno će zamijeniti prethodnu strategiju, čiji će ažurirani materijal biti predstavljen zainteresiranima na internetskoj konferenciji 12. siječnja 2021.”, dodao je Tibor Dávid, predsjednik Masterplast Grupe.