Poskupljenje građevinskog materijala posljedica je nestašice sirovina na globalnoj razini


Kritična nestašica sirovina na globalnoj razini odražava se na stalni rast cijena građevinskog materijala.

Prema nedavnom istraživanju, poskupljenje cijena metala, drva i plastike na domaćem tržištu ne odstupa od prosjeka u regiji. Prenosimo članak iz mađarskih dnevnih novina Svjetsko gospodarstvo.

 

Povećanje cijena određenih građevinskih materijala privuklo je interes mađarskog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, na što je već ukazao i Nacionalni sindikat građevinskih poduzetnika (ÉVOSZ).

 

Iznenadno poskupljenje, do sad neviđenim tempom i mjerom,  koje po nekim predviđanjima do kraja godine može premašiti i 30%, uzrokuje sve veće napetosti u građevinskom sektoru.

 

Sve veći broj izvođača otkriva da troškovi projekata premašuju ugovorene iznose, te su tako prisiljeni završavati projekte s gubitkom. Proizvođačima građevinskog materijala uz poskupljenje sirovina najviše glavobolja zadaje nestašica, zbog čega je proizvodnja određenih proizvoda ugrožena. Cijene najvažnijih sirovina drastično su skočile zbog nagle velike potražnje nakon epidemije. Skladišta su bila prazna zbog ograničene proizvodnje ili potpunog prekida proizvodnje, a kad je odjednom potražnja naglo porasla, industrija proizvodnje sirovina trebala je započeti raditi punom brzinom.

 

Od prošle jeseni  cijena čelika porasla je gotovo trostruko, a cijena polipropilena, polietilena te EPS granula, koji su sirovina za građevinske proizvode na bazi plastike, toplinsku izolaciju, ljepila za fasade i druge, porasla je više nego dvostruko” rekao je za novine Svjetsko gospodarstvo Dávid Tibor, predsjednik Masterplast Grupe i član Nacionalnog sindikata građevinskih poduzetnika u Mađarskoj. Izjavio je da podržava transparentnost, jer na taj način kupci mogu vidjeti da je velika većina proizvođača građevinskog materijala doista cijene povisila u skladu s povećanjem cijena sirovina, a ne iznad, odnosno ne žele to iskoristiti za ekstra zaradu zbog povećanja potražnje zbog državnih subvencija za obnovu u Mađarskoj.

 

Pažnja mađarske uprave za zaštitu tržišnog natjecanja usmjerena je na manje, ne tako transparentne proizvođače građevinskog materijala kako bi se otkrili eventualni dogovori, tzv. karteli za cijene.  Masterplast Grupa, koja ima podružnice u devet zemalja, usredotočila se na vlastita tržišta i otkrila da su u posljednjih šest mjeseci cijene gotovih proizvoda od čelika i plastike u Mađarskoj rasle isto ili čak manje od istih proizvoda u Poljskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj. Drugim riječima, važno je da rast cijena nije posljedica državnih subvencija za obnovu i gradnju, dakle uzrok poskupljenja u Mađarskoj nije velika potražnja zbog državnih poticaja, već isključivo rast cijena sirovina na svjetskom tržištu.

 

Zbog procesa na tržištu građevinskog materijala već je nekoliko tvornica sirovina stalo s proizvodnjom,kao npr. njemačka tvornica kemikalija koja je najveći izvoznik na svjetskom tržištu, tvornica za proizvodnju industrijskih sirovina koja je obustavljena zbog zimskih mrazeva u Sjevernoj Americi, ali također ne rade ni čeličane potrebne za proizvodnju kontejnera za čije je ponovno pokretanje potrebno čak 6 mjeseci. Otežana je isporuka, a zbog povećanja cijena drva i plastike porasli su i troškovi pakiranja. Skuplje su palete, papirne kutije te plastična ambalaža što utječe na cijenu svih proizvoda.

 

Promjene cijena gotovih proizvoda u određenom razdoblju

 

Povećanje cijena materijala uzrokovano višom silom utječe na cijenu radova, te zato građevinski sektor zagovara mogućnost naknadne izmjene ugovora kako u privatnom sektoru tako i u javnoj nabavi. Dovođenje izvođača radova u tešku situaciju ili čak bankrot nije u interesu naručitelja – upozorio je Tibor Dávid.

 

Isto tako, predsjednik Masterplast Grupe nabavu sirovina s Istoka ne smatra održivom opcijom, kao niti kratkoročno proširenje kapaciteta proizvodnje građevinskog materijala. Proizvođači, međutim, kažu da je sada proširena građevinska strategija ohrabrujući znak s obzirom na buduće vladine namjere. Time mađarska vlada želi povećati opseg domaće proizvodnje i smanjiti ovisnost o uvozu, što sugerira da dugoročno očekuje veću potražnju. Nastavak dvogodišnjeg programa potpore obnove domova i održavanje smanjenog PDV-a na nove stanove te druge beneficije i subvencije mogu biti dobar motiv za poticanje povećanja kapaciteta – istaknuo je Dávid Tibor  te ukazao na mogućnosti strategije, odnosno na nade proizvođača građevinskih materijala.