Geotekstil je prošivena, s obje strane termofiksirana posebna tkanina koja se izrađuje od polipropilena ili polietilena.  Zbog brojnih korisnih svojstava se koristi u različitim područjima. U građevinarstvu se koristi kao odvajajući, zaštitni i filtrirajući sloj, a često se primjenjuje i u vrtovima za suzbijanje korova kao i za izravnavanje tla.

Proizvodi

Područje primjene geotekstila:

Geotekstil se zbog mnogobrojnih korisnih svojstava koristi u različitim područjima:

 

  • Odvodnja vode, drenaža: geotekstil se postavlja između zemlje i šljunčane podloge postavljene oko drenažnih cijevi. Geotekstil sprječava zamuljivanje i začepljenje šljunčanog sloja i filtrira sitne čestice koje se ispiru iz obrađenog tla.

 

  • Razdvajanje i jačanje ispod nogostupa i prometnica: geotekstil se postavlja između zbijenog tla i sloja drobljenog kamena. Na taj način geotekstil sprječava miješanje ta dva sloja, pomaže u odvodnji oborinskih voda i smanjuje stvaranje udubljenja pod popločanim površinama.

 

  • Izrada vrtnih jezera: pri postavljanju treba obratiti pažnju da se korijenje i oštri kamenčići uklone iz korita prije polaganja geotekstila. Geotekstil se postavlja u korito, a zatim se na njega stavlja folija za vrtno jezero. Poželjno je i foliju prekriti slojem geotekstila kako bi se zaštitila.

 

  • Sadnja cvijeća: na dno cvjetnih kutija prvo treba staviti krupni šljunak, zatim prekriti geotekstilom do ruba kutije i na geotekstil staviti zemlju za cvijeće

 

  •  Zaštita: geotekstil može poslužiti kao zaštita namještaja ili podnih obloga prilikom preuređenja, obnove ili manjih građevinskih radova poput ličenja zidova i slično.

 

  • Uređenje vrta: najvažnija uloga geotekstila prilikom uređenja vrta je sprječavanje nicanja korova. Osim toga koristi se i za razdvajanje različitih vrsta tla. Zbog izvrsnog svojstva toplinske izolacije ljeti štiti od isušivanja, a zimi od smrzavanja.