Ulaganjem od 14,4 milijuna eura Masterplast Grupa pokreće proizvodnju XPS-a


Prva tvornica XPS-a u mađarskom vlasništvu 2023. godine može započeti s proizvodnjom

Masterplast razvija svoj opskrbni lanac ulaganjem u  proizvodnju jednog od najbrže rastućih materijala za toplinsku izolaciju. Potražnja za XPS polistirenskim termoizolacijskim materijalima ubrzano raste zbog potreba moderne arhitekture i pooštravanja energetskih zahtjeva, dok su svi proizvodni kapaciteti trenutno koncentrirani u stranim rukama. Ovim ulaganjem će se realizirati proizvodnja još jednog proizvoda od strateške važnosti, s kojim Masterplast Grupa može smanjiti rizik i osigurati opskrbu iz vlastite proizvodnje. Ulaganjem od 14,4 milijuna eura u proizvodnu bazu u Subotici, 2023. godine proizvodnju može započeti moderna, ekološki prihvatljiva tvornica s godišnjim kapacitetom proizvodnje od 200.000 kubičnih metara. Za financiranje ove investicije Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske osigurava 50 postotnu bespovratnu državnu subvenciju u okviru programa HEPA.

 

 

Upotreba XPS ploča od ekstrudiranog polistirola sve je raširenija u modernoj građevini jer one podnose velika opterećenja i slabo upijaju vodu. Zbog povoljnih fizičkih svojstava izuzetno su pogodne za upotrebu na površinama koje su u kontaktu s vlagom ili u okruženju izloženom velikim opterećenjima, te su idealan izolacijski materijal za podove s velikim opterećenjima, te ravne i zelene krovove.  XPS polistirol je važna komponenta sustava za toplinsku izolaciju, a sukladno strožim energetskim zahtjevima u gradnji ubrzano osvaja tržište, s tim da za njega ne postoji odgovarajući zamjenski proizvod. Zbog toga je od strateške važnosti za  Masterplast Grupu, koja već i sada prodaje značajne količine, osigurati opskrbni lanac vlastitim proizvodima kako bi se iskoristio rastući potencijal proizvoda i smanjio rizik izloženosti u isključivo stranom proizvodnom okruženju.

 

 

Novim ulaganjima u proizvodnju, Masterplast Grupa širi proizvodni kompleks u Subotici. U novom proizvodnom pogonu koji će se prostirati na 3.600 četvornih metara, najmodernija tehnologija osigurati će proizvodni kapacitet od 200.000 kubičnih metara godišnje. Tvornica, dizajnirana uz najviše ekološke standarde, kombinirat će modernu tehnologiju i zatvoreni sustav recikliranja kako bi osigurala što manji utjecaj na okoliš i minimalno stvaranje otpada.  Kako bi se postigla puna iskorištenost novog postrojenja i zadovoljile potrebe kupaca, važno je osigurati i dostatne skladišne kapacitete. U tu svrhu, uz ovaj projekat se veže i izgradnja skladišnog prostora od 2.000 četvornih metara, vanjskog skladišta od oko 6.000 četvornih metara, dok će se za radnike i laboratorij za kontrolu kvalitete izgraditi poslovna zgrada veličine 400 četvornih metara. Na taj način, proizvodeći dvije važne vrste izolacijskog materijala – stiropor i XPS u jednoj proizvodnoj bazi, Masterplast Grupa jača i svoje usluge.

 

 

Vrijednost ove investicije iznosi 14,4 milijuna eura, čije će financiranje biti osigurano iz vlastitih izvora i uz 50 postotnu bespovratnu državnu subvenciju Ministarstva vanjskih poslova Mađarske u okviru programa HEPA.

 

 

 „Pokretanje prve tvornice XPS-a važna je strateška prekretnica koja se točno uklapa u našu viziju.  Kod planiranja proizvodnog pogona i izbora tehnologije važnu ulogu su imali najviši ekološki standardi, i tako, uz pomoć Hungarocell zelenog programa, brinemo i o cjelokupnom životnom ciklusu proizvoda. Na taj način možemo osigurati mogućnost recikliranja ostataka stvorenih tijekom upotrebe, nudeći potrošačima jedinstvenu, ekološki osviještenu alternativu”- dodao je Tibor Dávid, predsjednik Masterplast Grupe.