28.06.2023.  Sárszentmihály – Wroclaw  - Zajednička objava Selena Group i Masterplast Group: Selena  Group će steći 50% udjela u projektu proizvodnje staklene vune u mađarskom gradu Szerencs

U okviru mađarsko-poljske suradnje, tvrtke zajedno grade tvornicu staklene vune u gradu Szerencs. Akvizicijom s tvrtkom PIMCO Kft. Masterplast grupa je već ranije započela izgradnju proizvodnog pogona za mineralnu vunu. U sklopu projekta razvoja proizvodnje, Selena Group će izvršiti povećanje kapitala od 10 milijuna eura te stjecanjem 50% udjela zajedno s Masterplast grupom nastaviti s investicijom.

 

 

Održivost je iznimno značajna u ovom projektu. Staklena vuna, koja pripada asortimanu mineralnih termoizolacijskih materijala, koristi se u novogradnji i modernizaciji zgrada radi poboljšanja energetske učinkovitosti. S povećanim zahtjevima za energetskom učinkovitošću zgrada raste i tržište mineralnih izolacijskih materijala, a nedostatak i sporija isporuka bili su karakteristični za opskrbne lance u prethodnim godinama. Jedna od glavnih sirovina za ovaj proizvod je otpadno staklo koje se, u skladu s načelima kružne ekonomije, tijekom proizvodnog procesa reciklira. Tvornica će biti opremljena ekološki prihvatljivim električnim pećima moderne tehnologije a djelomično će se opskrbljivati obnovljivim izvorima energije.

 

 

PIMCO Kft. posjeduje industrijski prostor od 4,3 hektara u mađarskom gradu Szerencs, koji je pripremljen za izgradnju tvornice, bespovratnu potporu HIPA-e od 5,645 milijardi HUF i napredni investicijski projekt. Projektna tvrtka ima potrebne građevinske i ekološke dozvole, a već su odabrani i dobavljači proizvodne tehnologije. Novi proizvodni pogon od 11.500 četvornih metara uz investiciju od 47,5 milijuna eura moći će proizvoditi približno 19.000 tona termoizolacijskog materijala od staklene vune godišnje, a prema planovima u punu će proizvodnji krenuti u prvoj polovici 2025. Nakon završetka investicije, upravljačka prava vezana uz zajedničko ulaganje će obavljati Masterplast grupa, a rezultati tvrtke bit će uključeni u konsolidirane rezultate grupe.

 

 

 

masterplast-selena

 

 

 

 

Vrlo smo ponosni što u projektu proizvodnog razvoja koji je od strateškog značaja, surađujemo sa Selena Group koja je međunarodno priznata  tvrtka, te ćemo zajedničkim snagama  proizvoditi termoizolacijski materijal od mineralne vune. Ovo je vrlo važan korak koji pruža priliku da se iskoriste sinergije između tvrtki za daljnji zajednički razvoj. Ovim korakom se možemo pohvaliti da oba naša projekta, projekt izgradnje tvornice kamene vune i projekt izgradnje tvornice staklene vune, ostvarujemo sa profesionalnim partnerima.” rekao je Tibor Dávid, predsjednik Masterplasta.

 

 

„Projekt Pimco jača poljsko-mađarske poslovne odnose i dio je našeg doprinosa održivim zgradama. Drago mi je što Selena Group može pokrenuti ovaj projekt zajedno s Masterplast grupom, jednom od dominantnih europskih tvrtki za proizvodnju izolacijskih materijala. Naši proizvodi ne samo da već dugi niz godina olakšavaju i ubrzavaju rad profesionalnih izvođača, već pridonose i održivosti građevinske industrije.“ dodao je Krzysztof Domarecki, osnivač i glavni dioničar Selena Group.