Fleksibilno ljepilo za pločice – prednosti i način upotrebe


U ovom članku ćemo Vas upoznati s načinom upotrebe ljepila za pločice, kako pravilno pripremiti ljepilo, te koje su prednosti fleksibilnog ljepila za pločice.

Za upotrebu ljepila za pločice nije uvijek potrebno stručno iskustvo. Naravno, majstor za polaganje pločica uvijek će imati više iskustva od nekoga tko uči putem YouTube-a. Postoje određeni poslovi koji se preporučuju povjeriti stručnjaku, poput vanjskog oblaganja. Međutim, s dovoljno istraživanja i pažnje, čak i laik može biti uspješan. U ovom tekstu ćemo se posvetiti načinu upotrebe i miješanju ljepila za pločice. Stoga krenimo!

 

 

Važnost vrste ljepila za pločice

 

Prije nego krenemo u lijepljenje pločica, osvrnuti ćemo se na vrste ljepila. Uz pomoć današnjih modernih ljepila za pločice, lijepljenje pločica je puno lakše nego prije, a krajnji rezultat dugotrajniji. Izbor je velik i sastoji se od mnogo kvalitetnijih proizvoda. Međutim, nije uvijek lako snaći se u tako velikom izboru. Prije izbora si trebamo postaviti sljedeća pitanja:

 

  • radi li se o vanjskom ili unutarnjem oblaganju (zbog otpornosti na smrzavanje)
  • od kojeg su materijala pločice ili ploče
  • koja je veličina ploča
  • koja je vrsta ljepila za pločice korištena (npr. hidraulična)
  • u kojem pakiranju je dostupno ljepilo za pločice (npr. prah)

 

 

Kako bi polaganje pločica trajalo desetljećima

Ukoliko odaberete neodgovarajuće ljepilo, krajnji rezultat neće biti trajan. Ako naprimjer postavljate pločice većih dimenzija na površine s podnim grijanjem, tada Vam je potrebno fleksibilno ljepilo. Isto se odnosi i na oblaganje vanjskih površina.

 

 

 

Prednosti fleksibilnog ljepila

 

Ova ljepila mogu pratiti sile uzrokovane temperaturnim promjenama podloge i pločica. Brzo zagrijavanje i hlađenje može uzrokovati veliku promjenu volumena. Što može dovesti do tzv. posmičnih sila i popuštanja ljepila, kao i do pucanja obloge. Fleksibilna ljepila su jača i mogu podnijeti takve promjene. Rezultat je dugotrajniji, a ljepilo za pločice dobro prianja čak i u tanjem sloju.

 

 

Vrste ljepila za pločice:

  • C1: osnovno ljepilo za pločice
  • C1T: jača verzija osnovnog ljepila za pločice
  • C2TE: fleksibilno ljepilo za pločice
  • C2TS1: najjača fleksibilna ljepila za pločice za ekstremna opterećenja

 

 

 

fleksibilno ljepilo za pločice

 

Pouzdan izbor: uz ljepilo za pločice Masterplast Flex C2TE uspjeh je siguran!

 

 

Masterplast Flex C2TE je visokokvalitetno fleksibilno ljepilo za pločice. To je hidraulično vezivo izvrsne kvalitete. Preporuča se za vanjske obloge s obostranim nanošenjem, a savršeno je prikladan i za unutarnje obloge. S ovim ljepilom je izuzetno jednostavno raditi, potrebno je samo slijediti upute za uporabu. Snaga lijepljenja mu je >1 N/mm2, što se može smatrati izuzetno dobrim. Osim toga, može se fugirati nakon 24 sata i opteretiti nakon osmog dana. Ljepilo je prikladno za glaziranu keramiku, kameni porculan i klinker obloge!

 

 

Miješanje FLEX C2TE ljepila za pločice

 

Prilikom miješanja ljepila za pločice potrebno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Ključno je pročitati preporuke proizvođača. Miješanje ljepila za pločice je jednostavno, ali zahtijeva temeljitost i organiziranost.

 

  • Izvadite potrebnu količinu ljepila
  • Dodajte preporučenu količinu vode
  • Miješajte miješalicom na niskoj brzini dok ne postane glatko
  • Provjerite konzistenciju

 

FLEX C2TE fleksibilno ljepilo za pločice – način upotrebe

 

Prije upotrebe ljepila za pločice, bitno je osigurati da je površina pripremljena. Mora biti čista i ujednačena. Nakon toga, ukoliko imate sve potrebne alate pri ruci možete započeti. Na pripremljenu površinu se nazubljenom gletericom odgovarajuće veličine nanosi ljepilo za pločice, obično u sloju od 2-6 mm, iako to ovisi o veličini pločica.

 

Zatim se pločice lagano pritisnu u ljepilo, ostavljajući najmanje 2 mm debljine ljepila. Važno je uzeti u obzir vrijeme vezanja ljepila. Obično se umiješano ljepilo može koristiti 1 do 2 sata, a nakon nanošenja imate otprilike 30 minuta za polaganje pločica.

 

Preporučljivo je polagati pločice na malom području odjednom kako biste izbjegli moguće greške. Možete koristiti križiće za fugiranje kako biste precizno postavili pločice, što olakšava posao. Nakon sušenja, zadnji korak je fugiranje, što svakako zaslužuje zaseban članak. Kao završni korak, pločice pažljivo očistite sredstvima za čišćenje koja uobičajeno koristite u kućanstvu.

 

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan! U slučaju dodatnih pitanja obratite nam se s povjerenjem!


Related products