Grafitni EPS – tehnologija, primjena i prednosti


U ovom članku ćemo Vas upoznati s tehnologijom proizvodnje i područjem primjene, te prednostima korištenja grafitnog stiropora u usporedbi s običnim EPS pločama.

EPS ploče (stiropor) su svima dobro poznate. Zahvaljujući odličnim termoizolacijskim svojstvima kao i isplativosti već su dugo vremena jedan od najpopularnijih materijala za toplinsku izolaciju. Međutim, kao što u svakom području proizvođači neprestano nastoje razviti nove, još učinkovitije tehnologije tako i u području toplinske izolacije. Tako je nastala nova generacija EPS-a, grafitni EPS odnosno grafitni stiropor. Što trebate znati o njemu, čemu je namijenjen i kako ga koristiti?

 

 

EPS, stiropor, grafitni EPS – što znače ti pojmovi?

Lako se izgubiti u moru pojmova, zato je važno razjasniti što znače najčešće korišteni pojmovi. EPS je kratica engleske riječi Expanded PolyStirene. U Hrvatskoj je za EPS ploče uobičajeni naziv i stiropor.  Moderna verzija stiropora je grafitni EPS, no o tome ćemo više pisati u nastavku!

 

 

Postupak proizvodnje EPS-a

Tijekom proizvodnje EPS-a, polistirenske kuglice ekspandiraju, odnosno pune se zrakom. Ovo ne treba shvatiti doslovno, ali to je bit! Treba znati da gotovo svi termoizolacijski materijali – od stiropora do kamene vune čak i do zimske pufaste jakne – zapravo sadrže zrak. I zrak je pravi izolator topline! Stoga, materijal koji se koristi za izolaciju zgrada nema drugu svrhu osim zadržavanja zraka unutra.

Da se vratimo na EPS, nakon ekspandiranja polistirenskih kuglica, dobivamo velike blokove stiropora. Ti se blokovi zatim režu na ploče, čija debljina može varirati od 1 cm do 30 cm. Te se ploče zatim koriste, primjerice, za toplinsku izolaciju fasada.

 

 

Prednosti stiropora:

 

  • osobito ekonomičan termoizolacijski materijal koji relativno brzo vraća uloženi novac
  • većina izvođača je vrlo dobro upoznata s tehnikom ugradnje, tako da nema razloga za brigu o kvaliteti gradnje
  • zahvaljujući strukturi zatvorenih ćelija ima izvrsna termoizolacijska i paropropusna svojstva
  • stabilnog je oblika (ne skuplja se i ne deformira) i otporan na kemikalije i građevinske materijale
  • ne stvara pljesni niti trune, a svojstva se ne mijenjaju niti nakon proteka vremena
  • ekološki prihvatljiv – kemijski neutralan, a otpad koji nastane tijekom ugradnje se može reciklirati

 

 

Ali što je s grafitnim stiroporom?

 

grafitni-eps

 

Grafitni EPS, odnosno grafitni stiropor: nova generacija EPS-a

Proizvođači neprestano rade na razvoju novih i učinkovitijih tehnologija. U ključnom području kao što je toplinska izolacija to znači ogromna ulaganja u istraživanje i razvoj. Toplinska izolacija značajno smanjuje potrebnu količinu energije za grijanje interijera. To s jedne strane značajno štedi troškove, a s druge strane uvelike smanjuje utjecaj na okoliš. Većina energije za grijanje još uvijek dolazi izgaranjem fosilnih energenata.

Ponekad je potrebno samo nekoliko dodataka kako bi se poboljšala svojstva već dokazano dobrog materijala. Kao što dodavanjem ugljika i nekih drugih tvari željezu dobivamo čelik, pokazalo se da se dodatkom grafitnih čestica EPS-u značajno povećavaju njegova termoizolacijska svojstva.

 

 

 

Prednosti izolacije grafitnim EPS-om

Zahvaljujući dodanim česticama grafita, grafitni stiropor ima otprilike 20% veće svojstvo toplinske izolacije! To znači da će nam biti potrebne tanje ploče, primjerice, umjesto EPS ploče debljine 15 cm, dovoljna je ploča od 12 cm grafitnog EPS-a.

 

 

 

 

Za što se koristi grafitni EPS?

Grafitni EPS se, kao i obični stiropor, u osnovi koristi za toplinsku izolaciju fasada. Osim toga, može se koristiti na drugim mjestima gdje nije potrebna velika mehanička čvrstoća. Na primjer, za izolaciju ravne krovne površine garaže gdje nije potrebna izolacijska ploča otporna na korake.

 

 

 

Nedostaci grafitnog EPS-a

Dodatak grafita ima i neke nedostatke. Dodatni materijali i kompliciranija proizvodna tehnologija odražavaju se na nešto višu cijenu. No to i nije iznenađujuće jer su sofisticiranija i učinkovitija rješenja uvijek koštala više.

 

Također, postoji još jedan nedostatak koji zahtijeva određenu pozornost izvođača radova. Grafitni stiropor se zbog tamne boje lako zagrijava pod utjecajem sunčeve svjetlosti, što može dovesti do toplinskog širenja i odvajanja od zida. Viša temperatura također utječe na stvrdnjavanje ljepila – može se dogoditi da se ljepilo prebrzo stegne. Ali je važno napomenuti da sve to ne umanjuje učinkovitost ili vijek trajanja sustava, samo zahtijeva dodatnu pažnju.

Za sunčanog vremena možemo upotrijebiti, na primjer, zaštitnu mrežu i tako zaštititi grafitni stiropor od sunca. Čak je dostupan i grafitni stiropor s površinskom obradom koja djelomično reflektira sunčevu svjetlost, čime se zagrijavanje smanjuje.

 

Kontaktirajte nas za više informacija o proizvodima koje imamo u ponudi!