Nedostaci izolacije od EPS-a i kamene vune sa zdravstvenog gledišta


Sigurno se svi slažemo oko toga da nitko ne voli bacati novce. Međutim, ukoliko imate neadekvatnu termoizolaciju na kući to će se svakako dogoditi. Također postoji još nekoliko važnih pitanja vezanih za termoizolaciju, između ostalog, jesu li termoizolacijski materijali štetni za zdravlje? U ovom članku ćemo odgovoriti na to pitanje.

Što trebate znati o EPS toplinskoj izolaciji

 

EPS, poznat i kao termoizolacija na bazi polistirena od tvrde pjene, vrlo je popularan izolacijski materijal. Međutim, postavlja se pitanje može li on doista biti štetan za zdravlje? Krenimo od činjenice da za rukovanje ili skladištenje ove vrste termoizolacije nije potrebno koristiti zaštitnu opremu. Već po tome možemo zaključiti da ne sadrži tvari štetne za ljudski organizam.

 

Provjerimo kako nastaju EPS granule i otkrijmo istinu. Osnovu termoizolacije čine granule koje čvrsto prianjaju jedna uz drugu, a materijali od kojih su sačinjene su polimerizirani stiren, pjenilo i aditiv za usporavanje plamena. Tijekom proizvodnje, male granule omekšaju i zatim ekspandiraju do deset puta više od svoje veličine. To uzrokuje stvaranje sitnih stanica unutar granula i stvrdnjavanje vanjske ovojnice. Razlika tlaka uzrokuje punjenje ćelija zrakom,  tako da je u konačnici zapravo 98% izolacije zrak. Proces se ponavlja, zatim se materijal oblikuje u blokove i nakon toga reže u ploče.

 

 

Sastav EPS toplinske izolacije

Pogledajmo što sadrži EPS izolacija i što može biti štetno za zdravlje. Odmah ćemo vam reći da to zapravo nije ništa, ali pokušajmo to i dokazati. Stiren, tvar koju možemo pronaći i u prirodi, nalazi se, između ostalog, u kavi, pivu, pa čak i jagodama. Pentan je također prirodna tvar, iako se koristi samo tijekom proizvodnje, gotov proizvod više ne sadrži tu tvar.

Također nije točno da HBCD (usporivač plamena) pod utjecajem topline isparava. To dokazuje činjenica da pri radu s materijalom nije potrebno koristiti zaštitnu opremu. Uostalom, HBCD se već duže vrijeme ne koristi kao usporivač plamena u modernijim izolacijama.

Ako upotrijebimo zdravi razum jasno je da ako bi čak i neka nezdrava tvar isparavala iz EPS ploča, ona bi u životni prostor trebala ući kroz složeni sustav, čak i zidove, što je fizički zapravo neizvedivo.

 

 

 

Što trebate znati o toplinskoj izolaciji od kamene vune

 

Drugi favorit na tržištu termoizolacije je kamena vuna. Kamena se vuna sastoji od mineralnih vlakana, za njenu proizvodnju tope se bazalt i vapnenac te se ispuhivanjem dobiju tanke niti. Nakon toga se dobivene niti prešaju u ploče te se kao vezivo koristi fenol-formaldehidna smola, koja je i razlog relativno velike težine vune.

U procesu proizvodnje je neizbježno korištenje zaštitne opreme, jer se mala staklena vlakna mogu zalijepiti za grlo ili čak ući u pluća. Mogu uzrokovati manje ožiljke, ali mogu izazvati i dugotrajne štetne posljedice. Mogu iritirati sluznicu, kožu i naravno dišne ​​puteve.

 

Vezivo nosi veliki rizik

 

Fenol-formaldehidna smola  predstavlja veći rizik od staklenih vlakana. Ovaj materijal djeluje kao vezivo za toplinsku izolaciju, a obje njegove komponente su dokazano štetne za zdravlje. Korištenje ove tvari već je zabranjeno u SAD-u i Kanadi, no u drugim zemljama još nije. Kamena vuna je popularna zbog vatrootpornosti, međutim ukoliko je izložena vatri tada se iz veziva oslobađa cijanid. Opće poznato je da je to otrovna tvar, pa vrijedi dobro razmisliti o upotrebi. Prije svega naravno treba učiniti sve da bi se spriječio mogući požar.

Također moramo uzeti u obzir da je upotreba zaštitne opreme koja pokriva cijelo tijelo obavezna ne samo tijekom izgradnje, već i prilikom rušenja kuće. Kada materijal ostari i budemo prisiljeni zamijeniti ga, bitno je pobrinuti se da osoba koja vrši radove koristi zaštitnu opremu.

 

 

Kao zaključak, svakako preporučujemo da se prije odabira materijala za termoizolaciju savjetujete sa stručnjakom. Provjerite certifikate, upoznajte sastav i ni u kom slučaju ne kupujte od neprovjerenih izvora.