Pričvrsnice (tiple) za kvalitetno pričvršćivanje termoizolacijskih ploča


Postavljanje pričvrsnica (tipli) je nezaobilazan korak u jačanju sustava toplinske izolacije fasada. Ali, za dobar rezultat potrebno je poznavati određena pravila.

Postavljanje pričvrsnice (tipli)  nije samo važan, već gotovo nezaobilazan postupak prilikom izrade toplinske izolacije fasade. Ovaj postupak ima osobito važnu ulogu prilikom izrade sustava za toplinsku izolaciju fasada. U nastavku ćemo Vas upoznati s najvažnijim pitanjima i koracima prilikom postavljanja pričvrsnica.

 

 

 

Što je pričvrsnica?

 

Pričvrsnica, koju uobičajeno nazivamo i tipla, je pričvrsni element koji omogućuje pričvršćivanje vijka u određeni krhki materijal. Debljina izolacijskog materijala, dubina učvršćenja, debljina ljepila i debljina stare žbuke (ako postoji) temelj su za određivanje potrebne duljine pričvrsnice (tiple). Dakle pojmovi tipla i pričvrsnica imaju isto značenje, a vrste pričvrsnica su prilagođene različitim vrstama materijala.

 

 

 

Zašto je potrebno postaviti pričvrsnice?

 

Cilj postavljanja pričvrsnica je učvršćenje sustava toplinske izolacije fasada. Dakle ukoliko pričvršćujemo na zid od cigle, betona, gips kartonski zid ili neki drugi čvrsti materijal potrebno je koristiti pričvrsnice.  Prilikom izrade toplinske izolacije fasade postavljanje pričvrsnica predstavlja ozbiljnu sigurnosnu ulogu. Prirodne nepogode kao olujni vjetar lako može uzrokovati velike štete, stoga je zabluda da se toplinska izolacija može stabilizirati samo lijepljenjem.

Učinkovitost pričvrsnica lako se može testirati na način da pričvrsnicu postavite u zid i ako ju ne možete iščupati tada ste napravili dobar posao jer će ona pružati stabilnu zaštitu. Poznavanje tehnike postavljanja pričvrsnica će Vam dobro doći i nekada kasnije, npr. prilikom obnove. Cijeli proces je malo kompliciraniji međutim u nastavku ćemo Vas upoznati s procesom postavljanja pričvrsnica u sustavima za toplinsku izolaciju.

 

 

 

Postavljanje pričvrsnice u sustavima toplinske izolacije 

 

Prilikom postavljanja sustava za toplinsku izolaciju važnu ulogu ima proces postavljanja pričvrsnica. Prvi korak je odabir vrste pričvrsnica (tipli). Potrebno je odabrati pričvrsnicu koja odgovara zadanoj zidnoj strukturi i fasadi. Ne koriste se iste vrste pričvrsnica za izolacijske sustave od EPS-a  i kamene vune. Nakon odabira odgovarajuće vrste potrebno je odrediti veličinu, pri čemu je važno da promjer svrdla odgovara promjeru pričvrsnice.

 

pricvrsnice

 

Postavljanje pričvrsnica

 

Pričvrsnice, dakle, postavljamo s namjerom da se dobije zaista stabilan sustav toplinske izolacije.  Kako bismo to osigurali potrebno je da su rupe za pričvrsnice izbušene po određenoj shemi i na određenoj udaljenosti.

Pričvrsnice se smiju postaviti tek kad ljepilo otvrdne. Pričvrsnice treba postaviti tako da je gornja površina rozete u istoj ravnini s površinom ploče  i da ne utone više od 1,5 mm. Nakon postavljanja treba obvezno provjeriti jesu li pričvrsnice čvrsto usidrene u podlogu. Previše utisnute pričvrsnice i one koje nisu čvrsto usidrene moraju se ukloniti i postaviti nove, a nastale rupe treba ispuniti istim termoizolacijskim materijalom.

 

 

Kupovina pričvrsnica

 

Za kupovinu odgovarajućih pričvrsnica pogledajte našu ponudu!  Istražite i našu ponudu EPS i XPS ploča za toplinsku izolaciju fasade.