Fasadna mrežica – sve što trebate znati o proizvodnji staklene mrežice 2. dio – kvaliteta


Ukoliko se pripremate za kupovinu staklene mrežice, ne biste smjeli zanemariti kvalitetu. Srećom, proizvođači se brinu o tome da staklene mrežice ispunjavaju sve osnovne zahtjeve. Pridružite nam se u svijetu staklenih fasadnih mrežica!

Fasadna mrežica – kvaliteta

Proizvođač odlučuje o kvaliteti staklene fasadne mrežice tijekom proizvodnje. Proizvod se planira i proizvodi s određenim tehničkim karakteristikama. Proizvođač ima popis kriterija kvalitete za svaku klasu staklene mrežice, kao i maksimalno dopušteno odstupanje od tih karakteristika. Na temelju toga se proizvod svrstava u određenu kategoriju odnosno razinu kvalitete.

Pogledajmo na što proizvođač, pri proizvodnji staklene fasadne mrežice obraća najviše pozornosti i koji je interni standard:

 

 

Fasadna mrežica – 1. razina kvalitete: 

 

Procjena kvalitete počinje već s papirnom cijevi koja u milimetre mora odgovarati duljini staklene mrežice.

Stručnjaci će također ispitati jedinstveni identifikator proizvodnje.  Bitno je da se nalazi na svakom proizvodu i svakoj kutiji. Također je važno da je deklaracija ispravno pozicionirana, da je ravna, ispod donje oznake ili 16 cm od kraja role.

Propisano je da se stezanjem folije mrežica ne smije gužvati, a također je milimetarski precizno određeno da se skupljač mora okrenuti do kraja role.

Što se tiče vlakana, postoji zahtjev za maksimalnom količinom odvojenih vlakana koja još mogu stati u kategoriju ali i količinom i minimalnom širinom uzdužno prerezanih vlakana. Isto tako važno je maksimalno odstupanje poprečnog vlakna od okomitog u širini role.

Naravno, širina (mm) i minimalna težina (g) role također su temeljni kriteriji pregleda.

Na kraju, važan kriterij je i boja, pri čemu je najvažnije da bude ujednačena i da, osim da ne sadrži zagorjele dijelove, proizvod ne smije djelovati zamrljano  gledano s udaljenosti od 5 metara.

Također je važno ispitati oscilaciju (mm).

 

 

 

Fasadna mrežica – 2. razina kvalitete: 

 

Vlakna: postoji li zagušenje poprečnih vlakana (kom/3 m), nedostatak poprečnih vlakana (kom/3 m), nedostatak uzdužnih vlakana (kom/10 m), klizanje vlakana (prosjek/min N) ili sadrže li vlakna čvorove (kom/3m). Naravno, važna je i duljina same staklene mrežice.

Proizvođač ispituje ostakljenje (max. kom/m²) i kontinuirano ostakljenje (max. cm2).

Maksimalni broj komada od kojih se rola sastoji također je važan kriterij za proizvođača.

U slučaju prilagođenog tiska, svi logotipi moraju biti prepoznatljivi, dopušteno je maksimalno 10% manjeg blijeđenja.

Recimo i nekoliko riječi o zahtjevima.

 

 

Zahtjevi za sustave fasadne staklene mrežice

Staklena fasadna mrežica ispitana je prema standardima ETAG 004 i EN 13499 te specifikaciji WI00088330 – ETIC.

 

Pogledajmo ih pojedinačno!

Sukladnost s ETAG 004 znači da su proizvodi prikladni za namjensku upotrebu i dobivaju oznaku CE. Kriteriji: minimalna čvrstoća od 1000 N/5 cm nakon starenja (28 dana), smanjenje maksimalno do  50%, sadržaj organske tvari (bez zahtjeva) i na kraju težina ±5%.

Krajnji rezultat testova temeljenih na normi EN 13499 također je zaslužena oznaka CE. Kriteriji ispitivanja: isporučeno minimalno 2000 N/5 cm, smanjenje starenja max. 50% (24 sata), a težina je ±5%.

WI00088330 – ETICS-Specifikacija – novi standard, kriterij ispitivanja: isporučeno 40 N/mm.

 

 

Zahtjevi za proizvode od staklene mrežice

Na temelju EAD 040016-00-0404 (Glass fibre mesh for reinforcement of cement based renderings) izrađena je ETA, tj. proizvod ima oznaku CE. Kriteriji: 1000 N/5 cm nakon starenja, starenje 28 dana, težina ±5%. Odstupanje poprečnih vlakana u odnosu na okomito može biti najviše 40 mm, papirna cijev može odstupati najviše 5 mm ili dublje, a nedostatak poprečnih ili uzdužnih vlakana definira se kao maksimalno 3 nitne udaljenosti

Bilo da ju upotrebljavate za jačanje cementnih obloga ili za jačanje cementnih slojeva u sustavima toplinske izolacije fasada, preporuka je odabrati kvalitetniju staklenu mrežicu. Donesite odgovornu odluku!

 

 

Fasadna mrežica – istražite našu ponudu!

 

 


Related products