Toplinska izolacija – najvažnije informacije i najbolji sustavi


Toplinska izolacija na energetski učinkovit način pomaže u održavanju topline domova, smanjujući troškove i povećavajući udobnost.

Pojam toplinske izolacije ne koristi se samo u profesionalnim krugovima, već se sve češće čuje i u svakodnevnom životu. U današnjem gospodarskom okruženju pitanje potrošnje energije je postalo gorući problem.  Bez obzira na vrstu nekretnine, ušteda energije postala je ključno pitanje 2023. godine. Toplinska izolacija zgrada se može raditi s različitim izolacijskim materijalima i sustavima, zato je važno izabrati najbolju moguću opciju prilagođenu specifičnim potrebama i okolnostima.

 

 

Općenito o toplinskoj izolaciji

 

Toplinska izolacija je proces smanjenja prijenosa topline između unutarnjeg i vanjskog prostora. Izolacijski materijali postavljeni na zidove, stropove, podove ili na druge površine na građevini sprječavaju protok topline, održavajući toplinu tijekom zimskih mjeseci i osiguravajući hladniji zrak u zgradi tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Bit toplinske izolacije je sprječavanje gubitka topline.

 

Materijali za toplinsku izolaciju se postavljaju na građevinske površine kako bi zadržali toplinu i spriječili njezin prodor. Glavni cilj toplinske izolacije je pomoći u održavanju ugodne unutarnje temperature i uštedi energije.

 

Prednosti toplinske izolacije

 

Osim postizanja ugodne unutarnje temperature tijekom cijele godine, a sve to uz manje račune za energiju, toplinska izolacija ima i druge prednosti.

 

Zbog niže emisije ugljičnog dioksida to je tehnologija koja je doista ekološki prihvatljiva. Također pomaže u smanjenju ugljičnog otiska, a smanjuje i utjecaj vanjske buke. Osim toga, povećava se vrijednost i životni vijek cijele nekretnine, a smanjuju se troškovi održavanja.

 

U današnje vrijeme, dakle, nije pitanje je li toplinska izolacija potrebna. Pitanje je koju vrstu materijala za toplinsku izolaciju ili koji sustav odabrati.

 

izolacija

 

 

Sustavi za toplinsku izolaciju

 

Dobro osmišljen i izveden sustav za toplinsku izolaciju može značajno smanjiti troškove grijanja i hlađenja te poboljšati energetsku učinkovitost nekretnine. U nastavku ćemo Vam predstaviti različite vrste termoizolacijskih sustava kao što su toplinska izolacija fasada, podnožja, krovnih konstrukcija, unutarnja toplinska izolacija.

 

 

 

Toplinska izolacija fasada

 

 

Toplinska izolacija fasade je postupak u kojem se fasada oblaže izolacijskim materijalom, a zatim se konačni rezultat prekriva vanjskom žbukom. Ova vrsta toplinske izolacije značajno poboljšava energetsku učinkovitost objekta i učinkovito zadržava toplinu tijekom hladnog vremena.

 

Ona ne samo da poboljšava energetsku učinkovitost, već i uljepšava izgled zgrade. Nova izolirana fasada poboljšava izgled zgrade i štiti je od štetnih utjecaja poput vlage ili UV zračenja. Također ima učinak smanjenja buke, što može biti posebno korisno kod izolacije zgrada u prometnim područjima.

 

 

 

Toplinska izolacija podnožja

 

 

Toplinska izolacija podnožja odnosi se na izolaciju podnih konstrukcija.  Poboljšava vrijednost toplinske izolacije zgrade, smanjuje vlagu i sprječava ulazak hladnog zraka u zgradu.

 

Ne samo da poboljšava energetsku učinkovitost zgrade, već i smanjuje razne probleme vezane uz vlagu i plijesan. Također štiti zgradu od problema uzrokovanih podzemnim vodama.

 

 

 

Toplinska izolacija krovova i potkrovlja

 

 

Toplinska izolacija krovova i potkrovlja poboljšava vrijednost toplinske izolacije zgrade i smanjuje gubitak topline kroz krov. Također produljuje životni vijek krovne konstrukcije jer ublažava štetne vremenske utjecaje (voda i vlaga).

 

Ona ne samo da smanjuje troškove grijanja, već i povećava ugodan boravak u zgradi u ljetnom periodu. Pravilno izolirani krov štiti od pregrijavanja u vrućim ljetnim mjesecima i tako osigurava ugodniju klimu u unutrašnjosti.

Osim toga, izolacija krovova i potkrovlja sprječava probleme sa snijegom i ledom, što može biti posebno korisno u geografskim područjima gdje je zimsko vrijeme ekstremnije.

 

 

 

Unutarnja toplinska izolacija

 

 

Kod unutarnje toplinske izolacije se izolacijski materijal ne postavlja s vanjske strane na fasadu, već u unutrašnjost zgrade. U tu je svrhu općenito preporučljivo koristiti multipor mineralne termoizolacijske ploče.  Međutim, sam postupak treba primijeniti samo u iznimnim slučajevima, na primjer, ako se vanjska toplinska izolacija iz nekog razloga ne može riješiti. Ali i u tom slučaju treba paziti da izolacijski materijal ne ošteti zid. Postavljanje na mokru površinu može ozbiljno oštetiti njegovu strukturu.

 

 

 

Izolacijski materijali

 

Na tržištu je dostupno nekoliko vrsta materijala za toplinsku izolaciju, uključujući i sljedeće:

Odluka o vrsti materijala za toplinsku izolaciju ovisi o načinu upotrebe i strukturi objekta.

 

 

Toplinska izolacija EPS pločama

 

Stiropor ISOMASTER EPS 70

Ekspandirani polistiren (EPS), poznatiji kao stiropor, popularan je materijal za toplinsku izolaciju koji se koristi u mnogim objektima. Specijalne polistirenske ploče izrađuju se postupkom ekspandiranja. Sastoje se 98% od zraka pa imaju vrlo dobra termoizolacijska svojstva.

 

EPS je lagan, izdržljiv i jednostavan za ugradnju. Ima visoku R-vrijednost, što znači da učinkovito zadržava toplinu i osigurava ugodnu temperaturu u zgradi. EPS ploče općenito se mogu koristiti za izolaciju fasada, a mogu biti i idealan izbor za zidove, podove i krovove.

 

Toplo preporučujemo EPS ploče onima koji traže široko rasprostranjen sustav toplinske izolacije za koji će lako pronaći kompetentnog izvođača.

 

EPS je trenutno najpovoljniji fasadni materijal za toplinsku izolaciju na tržištu. Ponaša se iznimno dobro u odnosu na vlagu i toplinu. Zatvoreni zrak ne izlazi iz ćelija EPS-a, stoga se termoizolacijska sposobnost ne smanjuje tijekom vremena, niti se mijenjaju njegova druga svojstva. EPS ne trune i ne propada ali zbog UV i sunčevog zračenja može požutjeti i postati porozan. Zbog toga je vrlo važno da se nakon postavljanja u što kraćem roku obavi postavljanje mrežice, zaštitnih kutnika kao i završna žbuka.

 

EPS gori kada je izložen požaru, ali vrlo pozitivan učinak ima svojstvo da se sam gasi kada prestane toplina izgaranja. Zahvaljujući ostalim dodacima u EPS-u, ne može doći do pojave kapanja, pa se požar ne širi dalje. Kao rezultat reakcije izgaranja ne oslobađaju se otrovne tvari.

 

Nadalje, EPS je vrlo otporan na kemikalije. Površina EPS ploča je otporna na tradicionalne građevinske materijale (cement, vapno, gips itd.), kao i na otopine soli, sapune, slabe kiseline i alkohole.

Važno je napomenuti i da su EPS ploče kemijski neutralne, tako da ne zagađuju okoliš, nisu štetne za životno okruženje jer ne sadrže štetne tvari.

 

 

 

Toplinska izolacija grafitnim EPS pločama

 

grafitni-eps

Toplinska izolacija grafitnim EPS pločama se od običnih  EPS ploča razlikuje po tome što je u termoizolacijski materijal umiješan grafit. Zahvaljujući svom materijalu, može pružiti 15-20% učinkovitiju toplinsku izolaciju od tradicionalnog EPS sustava.

 

Osim za toplinsku izolaciju obiteljskih kuća i stambenih zgrada, može biti idealna i za toplinsku izolaciju pasivnih kuća. Također je vrlo korisna ako se zbog nedostatka prostora ne može izvesti tradicionalna toplinska izolacija od EPS-a.

 

Isomaster EPS je toplinska izolacija fasadnih toplinsko-izolacijskih sustava od EPS materijala, s dodacima grafita, s poboljšanim faktorom toplinske vodljivosti. Zaštićeno od vlage, postavlja se iznad linije postolja. Proizvod se može naručiti od debljine 5 cm s jednostranom zaštitnom oblogom, a ispravan način ugradnje je: neobloženom stranom prema nosivoj konstrukciji.

 

 

 

Toplinska izolacija XPS pločama

 

 

XPS

XPS ploče za toplinsku izolaciju izrađuju se postupkom ekstruzije. Proizvode se drugačijom tehnikom u usporedbi s EPS pločama. Sićušne polistirenske kuglice višestruko ekspandiraju dok ne postignu pravu veličinu i oblik. Početni materijal XPS ploča je kristal polistirena, od kojeg se postupkom ekstruzije izrađuje XPS zatvorenih ćelija.

 

Malo su skuplje od EPS-a, ali imaju veću R-vrijednost čime osiguravaju bolju toplinsku izolaciju. XPS je otporan na vlagu, što ga čini izvrsnim izborom za područja izložena vlazi. Uglavnom se koristi za toplinsku izolaciju temelja i podnožja, odnosno vanjsku izolaciju podova s malim ili srednjim opterećenjima, kao i zidova podruma stambenih zgrada i garaža (do maksimalne dubine 4 m).

 

Mehanička svojstva XPS ploča koje distribuira Masterplast u nekim su aspektima bolja od EPS-a: površina XPS ploča je manje osjetljiva na pritisak, a niža je i razina upijanja vode.

 

 

 

Toplinska izolacija kamenom vunom

 

 

Kamena vuna Masterwool S

 

Kamena vuna je vrsta termoizolacijskog materijala koji se proizvodi od prirodnog bazaltnog kamena. Velika joj je prednost vatrootpornost, kao i sposobnost filtriranja buke u objektu. Kompleksan je i fleksibilan materijal koji nema toplinskog kretanja, s posebnom jakom sposobnošću toplinske izolacije.

 

 

Kamena vuna je visokokvalitetni vrhunski izolacijski materijal. Zbog svoje svestranosti idealan je i za zidove, podove i krovove, ali također može pomoći u sprječavanju ulaska oborina i vlage između krovova ili zidova. Također se može koristiti za izolaciju spremnika i cijevi. Općenito gledano, radi se o jednom od najsloženijih materijala za toplinsku izolaciju, kako po kvaliteti, tako i po područjima primjene.

 

 

Masterwool S kamena vuna zbog svojih izvrsnih svojstava sve je traženiji izolacijski materijal. Naš proizvod je otporan na vatru, ne privlači insekte i glodavce, ne oštećuje ga vrijeme. Sukladno tome, cijena mu je viša od ostalih izolacijskih materijala, ali se ipak isplati kupiti jer će se ulaganje u nju dugoročno isplatiti.

 

 

 

Cijene materijala za toplinsku izolaciju

 

Imajte na umu da toplinska izolacija ne samo da smanjuje troškove energije, već i povećava vrijednost nekretnine te je dugoročno isplativa investicija.

 

Ukoliko i vi želite uštedjeti na računu za grijanje te povećati udobnost i vrijednost svoje nekretnine, provjerite naš asortiman proizvoda i kontaktirajte naše prodajne predstavnike.

 

Masterplast je jedan od vodećih sudionika na tržištu građevinskih materijala, a naše dugogodišnje profesionalno iskustvo pomaže nam u pružanju visokokvalitetnih izolacijskih materijala u svim uvjetima.