Postavljanje gips kartonskih ploča (gips ploča) sve je zastupljenije rješenje pri gradnji ili preuređenju. U ovom članku ćemo Vas upoznati s postupkom postavljanja gips ploča, te savjetima o tome u kojim slučajevima gips ploče mogu biti praktično rješenje.

Postavljanje gips ploča možete obaviti i samostalno, budući da je sam proces postavljanja prilično jednostavan. Bez obzira radi li se o iskusnom majstoru ili ćete ih samostalno postavljati, važno je znati osnovna pravila.

 

Proces postavljanja gips ploča se sastoji od sljedećih koraka:

 

1. Priprema okvira za konstrukciju

 

Gips  ploče se pričvršćuju na poseban okvir, a prvi korak je planiranje i priprema okvira za konstrukciju. Gips kartonske ploče se mogu postaviti  na drvene konstrukcije i okvire, kao i na metalne konstrukcije. Kada govorimo o metalnim konstrukcijama to se odnosi na posebne profile za suhu gradnju koji su proizvedeni upravo u tu svrhu. Za rezanje profila za suhu gradnju na željenu veličinu koristimo škare za lim.

 

postavljanje gips ploča

 

 

 

 

2. Sastavljanje okvira i postavljanje gips ploča

 

Unaprijed izrezane rupe na profilima pomažu prilikom montaže i pričvršćivanja konstrukcije na zid, strop ili pod.

Udaljenost između točaka pričvršćivanja obično iznosi otprilike 60 do 80 cm. Metalni okvir izrađen od profila za suhu gradnju može se ojačati potpornim elementima koji se vijcima pričvršćuju na metalne profile.

 

 

 

3. Rezanje gips ploča na mjeru

 

mjerenje-i-rezanje-gips-kartonskih-ploča

 

 

Nakon što je okvir spreman, sljedeći korak je rezanje gips ploča na odgovarajuću veličinu. To možete učiniti na nekoliko načina. Prvo označite željene mjere na prednjoj strani gips ploče. Za to možete koristiti ravnalo ili čak jedan od profila za suhu gradnju. Zatim počnite rezati gips  ploču na označenom mjestu. Budući da su gips kartonske ploče krhke, prilikom rezanja morate biti pažljivi kako biste dobili željenu veličinu.

Ako želite preciznije rezultate, možete nabaviti posebnu pilu koja je namijenjena za rezanje gips kartonskih ploča. Ako je krajnji rezultat nekoliko milimetara veći od željene veličine, možete koristiti strugalicu za gips ploče kako biste postigli točnu veličinu.

 

 

rezanje-gips-ploča

 

 

4. Postavljanje i pričvršćivanje gips ploča

 

Izrezane ploče pričvršćujemo na čvrstu konstrukciju pomoću posebnih vijaka za gips kartonske ploče debljine 3,5 mm. Ovi samorežući vijci omogućuju montažu gips kartonske ploče na drvenu konstrukciju ili metalni okvir.

 

  • za montažu na drveni okvir koristite vijke duljine 20 mm,
  • za montažu na metalni okvir koristite vijke duljine 10 mm.

 

Važno je da se s pričvršćivanjem vijaka uvijek započne od sredine gips ploče a zatim se nastavlja prema rubovima. Ovo je važno kako bi se spriječilo prekomjerno opterećenje površine. Također budite pažljivi kako ploča ne bi napukla tijekom pričvršćivanja, a glava vijka treba biti u potpunoj u ravnini s površinom ploče.

 

 

Preporučena udaljenost između vijaka je sljedeća:

  • 20 do 25 cm jedan od drugoga,
  • 1 do 1,5 cm od ruba ploče.

 

Izolacija gips ploča svakako zaslužuje poseban članak. Sada ćemo samo napomenuti da se postavljanje mineralne vune obavlja tijekom montaže. Ovim korakom će konačni rezultat biti toplinski i zvučno izoliran zid od gipsanih ploča.

 

 

5. Završni koraci

 

Sada kad je većina posla gotova, jednako su važni i završni detalji a to su:

 

  • postavljanje rubnih profila
  • poravnanje spojeva između ploča kao i mjesta ureza vijaka
  • brušenje
  • i (opcionalno) bojanje gips ploča

 

 

Posebne mase za završnu obradu spojeva najjednostavnije se nanose pomoću špahtle ili gletera. Zatim se na odgovarajuća mjesta postavljaju rubni profili, a nakon toga dodatni sloj gleta. Nakon sušenja površinu možete brusiti i bojati.

 

 

 

Koje su prednosti korištenja gips ploča?

 

 

montaža-gips-kartonskih-ploča

 

 

 

Korištenje gips ploča ima mnoge prednosti:

 

  • brže i jednostavnije izvođenje u usporedbi s ostalim mogućnostima (npr. zidanje)
  • mala količina građevinskog otpada
  • jednostavna montaža instalacijskih vodova
  • mogu se dobro i lako izolirati

 

 

U nastavku predstavljamo konkretne slučajeve u kojima je postavljanje gips kartonskih ploča osobito korisno:

 

Zidovi od gips ploča

Od gips kartonskih ploča možemo izraditi pregradni zid ili zidnu oblogu, svaka od tih opcija ima svoje karakteristike i prednosti.

 

 

Pregradni zid

Velika prostorija može se podijeliti na dva dijela ili bilo koji dio može biti odvojen pregradnim zidom od gips kartonskih ploča. Na taj način možete izgraditi radni kutak, spavaću sobu, ormar ili čak spremište. Ukoliko je važno izolirati buku, preporučljivo je između dva sloja gips kartonskih ploča staviti mineralnu vunu ili drugi izolacijski materijal.

 

U usporedbi s tradicionalnim pregradnim zidom je:

  • povoljnije
  • čišće i
  • brže rješenje.

 

 

 

 

Zidna obloga

Zidna obloga je praktično rješenje za prikrivanje nepravilnih, zakrivljenih zidova ili uočljivih nedostataka na zidu. Zidna obloga može poboljšati izolaciju, dok istovremeno može sakriti instalacije ili električne vodove u prostoru. Međutim, postoje i situacije gdje pregradni zid nije idealno rješenje. Na primjer, postavljanje gips kartonskih ploča na zid od blata (tzv „nabijača“) nije preporučljivo jer zid na taj način ne može pravilno disati. Stoga se u tom slučaju ne preporučuje postavljanje gips kartonskih ploča.

 

 

 

 

 

Spušteni strop

 

izrada-spuštenog-stropa

 

Pomoću gips ploča možete izraditi praktičan i estetski atraktivan strop. Ako je strop previsok, na ovaj način možete smanjiti visinu kao i poboljšati i toplinsku izolaciju stropa. Ovaj način također je pogodan za dekoraciju – na primjer u tako izrađeni strop možete vrlo lako postaviti različite svjetlosne efekte.

 

 

 

Obloga potkrovlja

 

gips-kartonske-ploče-postavljanje

 

 

Pomoću gips ploča možete urediti neiskorišteni prostor potkrovlja ili tavana. Prostor se može  koristiti kao dnevna, radna, gostinjska ili čak dječja soba. Na ovaj način možete poboljšati i toplinsku izolaciju vašeg doma, koristeći pritom materijale poput kamene ili staklene vune i reflektirajućih folija.

 

 

Suha žbuka

U ovom slučaju se gips ploče lijepljenjem postavljaju direktno na zid. Cigle i blokovi se ovim načinom oblažu znatno brže i lakše u usporedbi s tradicionalnim načinima žbukanja. Nema potrebe za naknadnim gletanjem i brušenjem jer nakon što se ljepilo stegne površina je spremna za bojanje ili postavljanje tapete.

 

 

 

Što utječe na cijenu radova s gips pločama?

 

Razumljivo je da klijenti prije nego što angažiraju majstora žele znati cijenu. Često se žele konzultirati o cijeni unaprijed, telefonom, ali to nije uvijek jednostavno. Na cijenu radova postavljanja gips kartonskih ploča te na ukupni trošak utječu mnogi čimbenici koje je moguće uzeti u obzir samo na licu mjesta ili čak tijekom radova.

 

Neki od čimbenika koji utječu na cijenu uključuju:

  • vrstu gips ploče koja će se koristiti (npr. obična, protupožarna, vodootporna),
  • vlažnost i temperatura prostorije,
  • montira li se na strop, pod ili postojeći zid, stanje zidne površine,
  • hoće li se gips ploča montirati s izolacijom ili bez nje.

 

 

gips kartonske ploče

 

 

Postavljanje gips ploča je prilično široka tema, a u ovom članku smo dotaknuli samo dio. Nadamo se da smo vam pružili korisne informacije i savjete o postavljanju gips ploča.

Ukoliko Vas zanima više informacija o našim proizvodima za suhu gradnju obratite nam se s povjerenjem.