Uspješna osnovna djelatnost i ulazak u zdravstvenu industriju donijeli su izvanredne rezultate mađarskom proizvođaču.

Masterplast Grupa je zatvorila najuspješniji kvartal od početka poslovanja, rušeći svoje prethodne rekorde.

 

Postignuti prihodi od prodaje grupacije u trećem kvartalu ove godine u iznosu od 37,5 milijuna eura, EBITDA od 4,2 milijuna eura i dobit nakon oporezivanja od 2,6 milijuna eura premašuju najbolje kvartalne brojke do sada. U sjeni koronavirusa izvanredni rezultati su ostvareni rastom osnovne djelatnosti veleprodaje građevinskog materijala, širenjem proizvodnje i ulaskom u profitabilniju zdravstvenu industriju. Na značajnu pozitivnu profitabilnost tvrtke utjecalo je uspješno pokretanje Masterplast Nonwoven GmbH, nove podružnice Masterplast Grupe u Njemačkoj, koja proizvodi specijalne sirovine za zdravstvenu industriju.

 

Koronavirus je ograničio životnu sredinu, ali nije bitno utjecao na rad građevinske industrije. Započeti projekti  su se redovno odvijali, a i sektor obnove je bio snažan, međutim možda će se tek kasnije osjetiti utjecaj investicija koje nisu započele zbog promjena u poslovnom okruženju.

 

Prihodi od prodaje na razini grupacije porasli su 20% na rekordnih 37,5 milijuna eura. Proširila se osnovna djelatnost tvrtke, a postignutom rastu uvelike je pridonijela i nova njemačka podružnica Masterplast Nonwoven GmbH. Uz povećanje prihoda od prodaje povećala se i marža u odnosu na bazno razdoblje. Poboljšanje osnovne djelatnosti i izvrstan početak rada u novom sektoru imali su značajnu ulogu u velikom porastu profitabilnosti.

 

Proizvodnja u Masterplast Grupi nastavila je jačati. U Ascherslebenu je njemačka proizvodna jedinica, s povećanom potražnjom na tržištu i uz korištenje velikih kapaciteta, započela proizvodnju sirovina za zdravstvenu industriju, industrijskog flisa i membrana. Od strateški važnih građevinskih proizvoda povećala se proizvodnja staklene mrežice, dok se proizvodnja proizvoda za toplinsku izolaciju od polistirena smanjila u usporedbi s vrlo jakim baznim razdobljem. Nakon pokretanja još jedne proizvodne djelatnosti, broj zaposlenih do kraja rujna povećao se na 1134.

 

U trećem tromjesečju 2020.  iznos EBITDA je uz 59 postotni rast skočio na rekordnih 4,2 milijuna eura, što je porast od 11,2 posto. Operativna dobit tvrtke je za 70 % premašila bazno razdoblje i s iznosom od 3,5 milijuna eura ujedno je i najviša postignuta vrijednost u povijesti tvrtke. Na kvartalnu dobit tvrtke nepovoljno je utjecao tečaj, dok su se troškovi kamata smanjili zbog obveznica izdanih prošle godine. Tako je dobit nakon oporezivanja Masterplast Grupe porasla na 2,6 milijuna eura postavljajući još jedan rekord. U svjetlu uspješnog trećeg kvartala, grupacija sa sigurnošću očekuje postizanje planiranog prometa od 120 milijuna eura, EBITDA od 10,2 milijuna eura i dobit nakon oporezivanja od 6,2 milijuna eura za 2020. godinu.

 

 „Možemo smatrati ozbiljnim napretkom što smo, unatoč negativnim učincima koronavirusa, uspjeli povećati prodaju i profitabilnost svoje osnovne djelatnosti. Tome je pridonio naš uspješan ulazak u zdravstvenu industriju i time smo zatvorili najbolje tromjesečje svih vremena. Unatoč teškim vremenima, za Masterplast se otvaraju nove mogućnosti ulaganja i razvoja, a mi intenzivno ispitujemo njihovu primjenu. Postali smo posebno optimistični u pogledu razvoja mađarskog tržišta građevinskog materijala, jer novo najavljene vladine mjere u vidu potpora obiteljima također mogu dati značajan poticaj obnovi i stanogradnji. Sve u svemu, unatoč turbulentnom vanjskom okruženju, perspektive za daljnji rast Masterplast grupe smatramo posebno pozitivnima. “ – rekao je Tibor Dávid, predsjednik Masterplast Grupe.