Portfolio.hu – razgovor s predsjednikom Masterplast Grupe


Povodom objave zaključenja akvizicije u Njemačkoj predsjednik Masterplast Grupe razgovara s predstavnicom mađarskog online financijskog dnevnika Portfolio.hu.

U nastavku donosimo prijevod cijelog razgovora:

 

Prošle srijede Masterplast Grupa je objavila važan korak zahvaljujući kojem postaje stopostotni vlasnik svoje njemačke tvornice s najvećim potencijalom za stvaranje dobiti, čime će u budućnosti imati pristup bitnim zapadnoeuropskim tržištima. Povodom zaključenja tog posla pitali smo Tibor Dávida, predsjednika Masterplast Grupe, o očekivanim učincima transakcije, stanju i izgledima u industriji, energetskoj krizi i problemima s dobavljačima te što će biti s cijenom građevinskog materijala u Mađarskoj.

 

Prema najnovijoj objavi Masterplasta, akvizicija tvornice u Acherslebenu, kojom je i započela zdravstvena priča Masterplasta, se zaključila prije očekivanog roka, te će tvornica biti u stopostotnom vlasništvu tvrtke. Što ova transakcija može donijeti Masterplastu?

 

Krajnji datum zaključenja posla je bio drugi kvartal 2023. godine, međutim uspjeli smo se dogovoriti sa suvlasnikom Harmut Layerom i ranije završiti transakciju uz povoljnije uvjete za nas. Zauzvrat je donedavni suvlasnik zatražio dugoročniju stratešku suradnju u vidu distribucije naših proizvoda na njemačko, švicarsko, austrijsko i francusko tržište,  obzirom da u našim proizvodima vidi izuzetan potencijal.

S jedne strane pozitivno je će što tvornica s najvećim profitnim potencijalom biti u našem stopostotnom vlasništvu. A s druge strane, imati ćemo pristup ključnim europskim tržištima zahvaljujući novom strateškom partneru koji se već odavno kreće na domaćem njemačkom, švicarskom, austrijskom i francuskom tržištu, te ćemo na taj način moći puno brže plasirati naše građevinske proizvode u te regije.

Uz sve to, budući da će tvornica biti u našem stopostotnom vlasništvu, lakše će biti vršiti daljnja ulaganja i inovacije. Imamo određene zamisli vezane za razvoj njemačkog postrojenja, kako na području zdravstva tako i na području građevinarstva, za čije izvršenje sada imamo odriješene ruke.

 

 

Kakav će utjecaj na profitabilnost  imati činjenica da je i preostalih 50% u vlasništvu Masterplasta?

 

Na ključnim, kvalitetnijim zapadnoeuropskim tržištima očekujemo rast već od sljedeće godine. U siječnju planiramo objaviti novi dugoročni strateški plan koji će sadržavati i izmijenjeni očekivani rezultat. Osim toga, postoje značajne sinergije u koordinaciji non-woven odjela u Mađarskoj i Njemačkoj, što ćemo moći iskoristiti u budućnosti.

 

 

 

Masterplast Grupa je u rujnu značajno povećala ovogodišnja očekivanja prihoda od prodaje i profita (prihode za 25%, a profit za 50%). Je li Uprava bila previše konzervativna ili je prvo polugodište bilo toliko iznenađenje?

 

Nismo bili previše konzervativni, računali smo na dogovore i poslove koji su tada bili na vidiku, ali potražnja je neočekivano porasla. Masterplast Grupa je sa europskim proizvodnim pogonima i stabilnom opskrbom sirovinama značajno profitirala prekidima u dalekoistočnom opskrbnom lancu. U zdravstvenom segmentu smo mogli brže i u većim količinama  krenuti u natječaj za opskrbu zaštitnom odjećom u Mađarskoj, što je tek kasnije postalo sigurno. U vrlo kratkom vremenu imali smo ozbiljne poslovne prilike koje smo uz izazovan timski rad uspjeli pretvoriti u rezultate.

 

 

Čemu možete zahvaliti to što je Masterplast Grupa u boljem položaju od konkurencije u nabavi sirovina? To je velika prednost za poduzeće u vrijeme kada su cijene porasle a distribucijski kanali dobavljača su suženi.

 

To što smo u boljoj poziciji u nabavi sirovina najviše možemo zahvaliti tome što imamo širi krug izvora. Kao srednjoeuropsko poduzeće, možemo koristiti i zapadne i istočne izvore za nabavu, a s njemačkom tvornicom grupacija je dobila jaku zapadnoeuropsku integraciju. Takva mješovita pozadina dobavljača sirovina bila je ogromna prednost u periodu kada se više proizvođača borilo s poteškoćama u opskrbi.

 

 

Kada se, po tvom mišljenju, može očekivati oporavak opskrbnih lanaca?

 

Stanje se konstantno mijenja, prije dva tjedna odgovor na ovo pitanje bi bio drugačiji, prije nego što je došlo do energetske krize, poskupljenja plina, energenata i gotovo histeričnih burzovnih reakcija. Prije svega toga, očekivali smo konsolidirajući trend pada cijena u manjoj mjeri, ali to se sada promijenilo, korekcija kao da je stala, a ako i ne bude novog ogromnog skoka cijena, ipak računamo na zategnutije tržište sirovina.

 

 

Velike tvrtke u svijetu sada se suočavaju s brojnim izazovima, kao što su porast cijena sirovina, rast cijena energenata, inflacija i kolaps opskrbnih lanaca. Koliki rizik ove činjenice predstavljaju za Masterplastovu priču o rastu?

 

Većina naše proizvodnje je manje energetski intenzivna, za razliku od, primjerice, industrije čelika ili industrije plastike, gdje je utjecaj cijene energije na trošak vrlo velik. To, naravno, značajno utječe i na našu cijenu kroz cijenu sirovina, a posredno nažalost i drastični rast cijena energenata odražava se i na cijenu naših proizvoda. Uglavnom, očekujem da će sadašnja korekcija, koja je tek počela, biti zaustavljena rastom cijena energenata i da će krenuti u suprotnom smjeru.

 

Rast cijena energenata bi mogao donijeti novi opći inflacijski pritisak, na način da više cijene energenata i sirovina ulaze u cijenu robe široke potrošnje. Osobno očekujem snažno rastuće inflacijsko okruženje, ne mislim da je to privremeni učinak koji će izaći iz sustava za šest mjeseci, već se inflatorno okruženje može očekivati ​​kroz nekoliko godina. Osim povećanja cijena sirovina, drugi bitan čimbenik je velika potražnja na tržištu. Nema prave tržišne utakmice, tako da ni proizvođači, ni trgovci nisu prisiljeni smanjivati cijene, a uz to dalekoistočna isporuka je skupa i problematična. Čini se da se tržišni uvjeti ne vraćaju u normalu, a i nakon prestanka situacije s covidom vjerojatno će trebati dosta vremena za to. Sustav je kao ogromna stara parna lokomotiva, jako je teško ponovno ju pokrenuti, a i nakon pokretanja još uvijek trza. Svemu tome pridonosi novčana situacija kakvu danas doživljava svijet, središnji bankari se ne usuđuju zaustaviti pumpe novca, svi vrlo oprezno podižu kamate kako ne bi zaustavili gospodarstvo, a taj novac koji kruži u gospodarstvu sustav uzrokuje inflaciju.

 

 

Koliki izazov za Masterplast predstavlja nedostatak radne snage i povećanje plaća?

 

Uočavamo nedostatak radne snage, te nam pronaći novu radnu snagu bilo u okolici Székesfehérvára ili u Subotici predstavlja ozbiljan izazov. Ali možemo se nositi s tom situacijom, budući da je kod nas niska fluktuacija i na raspolaganju nam je većina stabilne radne snage.  Privlačenje nove radne snage ide malo teže, ali je također rješivi izazov. Pridajemo veliku pažnju pronalaženju novih djelatnika za potrebna radna mjesta. Očekivano povećanje plaća početkom iduće godine utjecat će na nas zbog povećanja minimalne plaće s jedne strane, a s druge strane zbog žestoke konkurencije na tržištu rada, ali i dosad smo već smo svojim djelatnicima omogućili konkurentne prihode, te su plaće već sada veće od najavljene minimalne plaće. Očekivanja djelatnika o plaćama posvuda rastu, pa je potrebno provesti značajno povećanje plaća kako bismo ostali konkurentni.

 

 

Osjeti li se na mađarskom tržištu građevinskog materijala intervencija države? Kakva je situacija s cijenama, koji su procesi vidljivi? 

 

Državna intervencija u Mađarskoj je u biti imala dva cilja, prvi je da se osigura dovoljna količina proizvoda, odnosno da nema nestašice. To je bilo uspješno, jer puno poduzeća ili ne može izvoziti, ili izvozi u smanjenom obujmu te na taj način prioritet imaju mađarski kupci. S druge strane, došlo je i do male korekcije cijena, koja bi, nažalost, sada mogla završiti zbog poskupljenja energenata,  a što će vjerojatno izazvati još jedan val poskupljenja građevinskih materijala. Za početak sljedeće godine predviđamo veće cijene građevinskog materijala nego sada.

 

 

Sada će se zaključiti preuzimanje njemačke tvornice, razmišlja li Masterplast o nekim novim akvizicijama ili će fokus biti na ulaganjima? 

 

Sada nam je primarni zadatak da do početka sljedeće godine sva naša ulaganja budu na visokoj razini. Zdravstveni segment u Mađarskoj i tvornica staklene mrežice u Subotici sljedeće cijele godine će već proizvoditi, a počela je i priprema za gradnju tvornice XPS-a u Subotici, koja bi krajem 2022., odnosno početkom 2023. godine trebala početi s proizvodnjom.

Konstantno istražujemo nove mogućnosti za akvizicije i ekološka ulaganja, mislim da sljedeće godine možemo krenuti s novim projektima. Ne ciljamo na nove industrijske grane već se želimo širiti u građevinskoj i zdravstvenoj industriji, u okviru kojih imamo dovoljno prostora za razvoj.  Zemljopisno ne samo  regije istočne i srednje Europe, već područje cijele Europske unije, a i Srbija su nam potencijalni ciljevi za nove akvizicije.

 

 

U kolovozu je zaključeno novo izdanje obveznica u vrijednosti 9 milijardi forinti, čemu je Masterplast namijenio te prihode?

 

Cilj je bio zaključiti izdavanje obveznica u kolovozu, prije odluke o kamatama, što smo i uspjeli. Obveznice su prodane uz posebno povoljan prosječni prinos od 2,86 posto, što nam omogućuje dugoročan, nisko kamatni resurs za daljnji razvoj, posebice u svjetlu naših inflatornih očekivanja. Iz toga ćemo u prvom redu financirati njemačku akviziciju, ali i pomoći u pokrivanju troškova oko pokretanja tvornica, ali još uvijek ima prostora za razmatranje novih akvizicija i ekoloških ulaganja.

 

 

 

Usmjereni ste na ekološku osviještenost, zeleni program i snažan naglasak na kružno gospodarstvo. Što još imate u planu? 

 

Naporno radimo da dobijemo ESG potvrdu, važno nam je stvoriti zelenu strategiju i kružno gospodarenje u Masterplastu. Također radimo na jednom energetskom miksu kako bismo mogli povećati udio zelene energije u vlastitoj potrošnji energije.

 

 

 

 

Prošlog tjedna za Masterplast je objavljena nova ciljana cijena analitičara, Kalliwoda je odredio ciljnu cijenu od 6.152 HUF za dionice. Cilj MKB-a za početak rujna je 5.167 HUF, što je također znatno više od trenutnog tečaja. Kolika je sada fair cijena dionica Masterplasta, prema mišljenju Uprave, jesu li investitori već prepoznali veliku priču o rastu?

 

Mislim da je prelazak na novu razinu kroz koju je prošao Masterplast pratio i rast tečaja. Po mom mišljenju, analitičari sada realno procjenjuju poziciju tvrtke, danas su na snazi ​​ciljane cijene ova dva analitičara. Kao Uprava, radimo na tome da nastavimo ovu razinu rasta i osiguramo da stopa rasta Masterplastovih cijena dionica ostane dinamična i iznad tržišnog prosjeka.

 

 

 

Izvor: Portfolio-Teletrader Kft.