U svečanom okruženju predana je peta tvornica Masterplast grupe za proizvodnju materijala za toplinsku izolaciju

Tvornica u Subotici osnovana uz greenfield investiciju vrijednu 15.000.000 EUR, opremljena je modernom, ekološki prihvatljivom tehnologijom kojom se proizvodi termoizolacijski materijal XPS (stirodur) s godišnjim kapacitetom proizvodnje od 150.000 m³. Za osnivanje prve tvornice XPS-a u mađarskom vlasništvu Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske osiguralo 50% bespovratne državne potpore u  iznosu 7.500.000 EUR u okviru Programa potpore rastu inozemnog tržišta.  Proširenje asortimana termoizolacijskih materijala iz vlastite proizvodnje važan je element strategije rasta tvrtke, čiji je cilj izgradnja stabilnog europskog opskrbnog lanca koji osigurava učinkovit pristup tržištima.

 

Masterplast grupa predviđa značajno proširenje tržišta XPS-a.  Zbog REPowerEU plana i „Fit for 55%” paketa za zaštitu klime očekuju se sve stroži energetski zahtjevi i regulatorne promjene, uslijed čega će se povećati upotreba ove vrste termoizolacijskih proizvoda, što će uz povećanje površina koje se trebaju izolirati, uzrokovati povećanu potražnju u narednim godinama. Za Masterplast grupu, koja već distribuira značajnu količinu asortimana XPS proizvoda, je ovo postignuće od strateške važnosti budući da preuzimanjem opskrbnog lanca u svoje ruke može osigurati bazu kvalitetnih proizvoda potrebnu za iskorištavanje potencijala rasta i povećanje svog dijela kao proizvođača na tržištima zemalja EU i Balkana.

 

 

XPS-TORNICA

 

Najnovijim ulaganjem u razvoj proizvodnje grupacija je dodatno proširila svoj pogonski kompleks u Subotici. Zahvaljujući kontinuiranom razvoju visoke vrijednosti od 2008. godine, srpska podružnica Masterplast grupe razvila se u regionalni proizvodni centar koji ima odlučujuću ulogu u proizvodnji najvažnijih strateških proizvoda grupe.

 

U novom proizvodnom pogonu od 3.600 četvornih metara proizvodna linija s najsuvremenijom tehnologijom ima proizvodni kapacitet od 150.000 m³ godišnje. Nakon razdoblja probne proizvodnje, uzimajući u obzir tržišne uvjete, tvrtka je ciljala na stvarnu proizvodnju od 100.000 m³ u prvoj punoj godini, uz postupno povećanje. U tvornici dizajniranoj u skladu s ekološkim zahtjevima, moderna tehnologija i sustav recikliranja zajedno osiguravaju minimalni utjecaj na okoliš i minimalno stvaranje otpada. Kako bi se postigla puna proizvodnja i zadovoljile potrebe kupaca bitno je osigurati odgovarajuće skladišne kapacitete. U tu svrhu, uz projekt je povezana i izgradnja skladišta od 2.000 četvornih metara i vanjskog skladišta od oko 6.000 četvornih metara, te je izgrađena poslovna zgrada od 400 četvornih metara za radnike i laboratorij za kontrolu kvalitete.

 

XPS (stirodur) je pločasti materijal za toplinsku izolaciju sa sposobnošću visokog opterećenja i otporan na vodu čija se upotreba u suvremenoj građevinskoj kulturi ubrzano širi i zauzima sve više prostora. Proizvod je vrlo pogodan za površine koje su u kontaktu sa vlagom ili u okruženjima izloženim većim opterećenjima, kao što su temelji, toplinska izolacija niskogradnje, toplinska izolacija opterećenih podloga i ravnih krovova, kao i idealan izolacijski materijal za zelene krovove. XPS (stirodur) je važan element termoizolacijskih sustava na bazi plastike i minerala i ne postoji alternativa za njegovu zamjenu.

 

 

nova-xps-tvornica

 

 

 

„Zajedničko otvaranje nove tvornice je divan trenutak našeg 20-godišnjeg rada u Srbiji i veliki dokaz snage mađarsko-srpske suradnje. Naša kompanija je stabilna točka u gospodarskom životu Vojvodine, posvećeni smo proizvodnji termoizolacijskih materijala i dugoročnom razvoju Masterplasta u Srbiji. Na nas mogu računati Subotica i Srbija, a na nas mogu računati i Mađarska i, naravno, naši europski poslovni partneri. Ponosan sam na svoje suradnike i svoj projektni tim, s kojima smo izgradili našu novu tvornicu XPS -a u rekordnom roku od 15 mjeseci. Subotica ima potencijal da se razvije u regionalni centar od strateškog značaja za kretanje roba ka Europi zahvaljujući svojim karakteristikama i razvoju pruge Beograd-Budimpešta, ali bi bilo vrlo važno i za mađarske i srpske kompanije da se poveća kapacitet prijelaza pograničnog cestovnog prometa, jer je to trenutno značajan ograničavajući faktor u razvoju trgovine.“ – dodao je Bunford Tivadar, direktor Masterplast YU iz Subotice.