Izolacija potkrovlja i krova jednako su važne za uštedu energije kao i toplinska izolacija fasade.

U današnje vrijeme, uz trenutne cijene energije, uloga toplinske izolacije postaje izuzetno važna. U pravilno izoliranoj kući se troši manje energije, samim time ona je ekološki prihvatljivija, a smanjuju se i troškovi.

 

 

Kapa, šal, toplinska izolacija

 

Iako su u današnje vrijeme veliki temperaturni minusi sve rjeđi, nikome neće pasti na pamet izaći van na hladnoću bez šala i kape. Ako se ne želimo smrzavati, svi odjevni predmeti od glave do pete moraju nam pružati pravilnu zaštitu od hladnoće. Nije ništa drugačije ni kod toplinske izolacije kuća.

 

 

Ako je toplinska izolacija fasade kaput, ukoliko nedostaje izolacija potkrovlja (šal) i izolacija krova (kapa), tada će kući biti hladno, odnosno trošiti ćemo više energije. Osim toga, ne smijemo zaboraviti ni na izolaciju podruma i podnožja (cipele), kao i odgovarajuće prozore i vrata.

 

izolacija
Važno je da toplinska izolacija kuće bude kvalitetno izvedena sa svih strana!

 

 

 

Zašto su izolacija potkrovlja i krova važne?

 

Izolacija potkrovlja i krova su važne zbog dva razloga. Prvi je zato što je toplina nestabilna i stalno traži puteve gdje može „pobjeći“. Dakle, ako podrum nije izoliran tada toplina „bježi“ onamo, ako je toplinska izolacija fasade loše izvedena ili je nema, ili je puna toplinskih mostova, ili su vrata i prozori loši toplina se gubi na tim područjima. Ako želimo da toplina ostane u kući potreban je moderan sustav koji pokriva cijelu kuću.

 

Naravno, ne radi se o tome da pojedinačni elementi nisu korisni sami po sebi. Kao što je  bolje izaći van na hladnoću u kaputu nego u majici kratkih rukava, ali svakako je bolje kada smo bolje odjeveni.

 

 

Drugi razlog je da je topli zrak lakši od hladnog zraka i struji prema gore, tj. prema potkrovlju i krovu. Dakle ukoliko nema toplinske izolacije potkrovlja i krova, toplina se vrlo lako izgubi upravo na tim mjestima.

 

 

 

Izolacija potkrovlja

 

Toplinska izolacija potkrovlja je važna, čak i ako se potkrovlje ne koristi kao stambeni prostor. U potkrovlju, odnosno prostoru iznad stropa se lako izgubi skupa toplina. Kojim materijalima i tehnologijama je dobro izolirati to područje?

 

Najbolje rješenje je izolirati materijalom otpornim na korake, na taj način se potkrovlje odnosno tavan može koristiti, recimo za skladištenje. Od materijala koji su otporni na korake najviše se ističe XPS (stirodur). Mogu se, naravno, koristiti i EPS kao i kamena vuna, ali u tom slučaju preporučljivo je te materijale prekriti OSB pločama kako bi bili otporni na korake. Potrebno je i obratiti pozornost da termoizolacijske ploče dobro prianjaju jedna uz drugu kako bi se izbjegli toplinski mostovi.

 

 

 

 

Izolacija krova

 

U slučaju obiteljskih kuća izolacija krova obično uključuje popunjavanje prostora između rogova termoizolacijskim materijalom.  U većini slučajeva se takva izolacija izvodi kamenom vunom, zbog toga što kamena vuna propušta paru. Za izolaciju krova je jako važan prolazak pare. Bitno je osigurati prolazak vlage iz unutrašnjosti prema van kako ne bi došlo do oštećenja elemenata krovne konstrukcije.

 

 

izolacija-krova-linopore

 

 

 

 

Uloga krovne folije prilikom izolacije krova

 

Uloga krovne folije ovdje dolazi do izražaja. Krovne folije, kao proizvodi iz Masterplastove Linopore proizvodne linije, bore se protiv zadržavanja vlage. S jedne strane sprječavaju ulazak oborina izvana, npr. kišu i snijeg. A s druge strane propuštaju van paru koja dolazi iz unutrašnjosti objekta. U osnovi razlikujemo paropropusne krovne folije i neparopropusne krovne folije tj. parne brane. Kod krovnih konstrukcija s jednostrukom ventilacijom koriste se paropropusne krovne folije, dok kod krovnih konstrukcija s  dvostrukom ventilacijom  možemo koristiti i parnu branu a i paropropusnu krovnu foliju.

Projektiranje krovne konstrukcije je definitivno komplicirana tema, prije svega valja napomenuti da se prilikom izolacije krova mora riješiti i toplinska izolacija i zaštita konstrukcije od vlage, za što su potrebne krovne folije.

 

Ukoliko razmišljate o izolaciji krova, provjerite našu ponudu!