Toplinska izolacija fasade – koji materijal izabrati?


Važnost toplinske izolacije fasade ne možemo dovoljno naglašavati.  Međutim, postavlja se pitanje koji materijal za toplinsku izolaciju odabrati? Ovim člankom ćemo Vam pokušati pomoći po tom pitanju.

 

Zašto je važna toplinska izolacija fasade?

 

 

Ako toplinska izolacija fasade nije pravilno izvedena, gotovo polovica toplinske energije gubi se kroz zidove. Budući da su zidovi hladni potrebno je više energije za grijanje kako bi se održala udobnost, što znači da na kraju mjeseca možemo očekivati visoke račune za grijanje.

 

Ukoliko toplinska izolacije fasade nije izvedena, tada i para koja se kondenzira na hladnoj površini oko vrata, prozora i betonskih konstrukcija može rezultirati pojavom plijesni.

 

Toplinskom izolacijom fasade s jedne strane smanjujemo troškove grijanja (i hlađenja ljeti), a s druge strane se povećava energetski razred a time se povećava i vrijednost nekretnine. Ostaje samo pitanje koji materijal za toplinsku izolaciju fasade odabrati?

 

 

 

 

 

Toplinska izolacija fasade EPS pločama

 

 

Glavne prednosti EPS-a su niska toplinska provodljivost i mala težina. Zbog male težine rukovanje EPS pločama je izuzetno lako, isto kao i transport i ugradnja.

Toplinska izolacija EPS pločama je ekološko rješenje, a također nije štetno za zdravlje. Moramo spomenuti da EPS uslijed dugotrajnog izlaganja sunčevoj svjetlosti može požutjeti.

Također je važno znati da ga organska otapala lako mogu oštetiti.

 

 

izolacija fasade

 

 

 

 

 

Toplinska izolacija fasade grafitnim stiroporom

 

 

Koristeći grafitni stiropor također koristimo izolaciju na bazi polistirena uz malu razliku. Prilikom proizvodnje grafitnog stiropora polistirenu se dodaje grafit. Kao rezultat ovog procesa grafitni stiropor zahvaljujući nižoj toplinskoj vodljivosti ima oko 20% bolja svojstva toplinske izolacije u odnosu na bijeli stiropor. Zbog poboljšane termoizolacijske sposobnosti prilikom ugradnje je potrebna manja debljina izolacijske ploče što je važno kod konačnog izgleda fasade, kao i kod ograničene debljine stiropora. Ugradnja, međutim, ne zahtijeva nikakve nove postupke ili tehnike.

 

izolacija fasade

 

 

 

 

 

Toplinska izolacija fasade kamenom vunom

 

 

Kod toplinske izolacije kamenom vunom možemo reći da radimo s materijalom koji može spriječiti širenje požara. Kamena vuna je fleksibilan materijal s odličnim svojstvom toplinske izolacije.

Često se koristi i zbog izvrsnog svojstva zvučne izolacije. Uz sve navedeno moramo istaknuti i svojstva paropropusnosti i vodoodbojnosti, koja su važna za neometano „disanje“ objekta.

Izborom kamene vune za toplinsku izolaciju fasade moramo biti spremni na nešto veće troškove. Osim toga, materijal slabije zadržava svoj oblik, a njegovo udisanje može biti čak i opasno za ljudski organizam.

 

 

 

Zaključak  

 

Sad kad smo došli do kraja članka, postavlja se pitanje koji materijal za toplinsku izolaciju odabrati – EPS, grafitni stiropor ili kamenu vunu?  Odgovor ovisi o individualnim preferencijama, karakteristikama samog objekta kao i o dostupnim mogućnostima.

 

Toplinska izolacija EPS pločama u današnje vrijeme je jedna uobičajena tehnika za koju je vrlo lako pronaći izvođače radova, te pravilnom izvedbom napraviti kvalitetnu i dugotrajnu toplinsku izolaciju.

 

Za toplinsku izolaciju pasivnih i niskoenergetskih kuća odličan izbor je grafitni stiropor. Ako zbog ničeg drugog onda zbog 15% veće toplinske učinkovitosti.

 

Kamena vuna, koja osim svojstva toplinske izolacije također ima odlična svojstva zvučne izolacije, može biti idealna opcija za objekte koji se nalaze u bučnim okolinama.

 

Više o materijalima za toplinsku izolaciju iz našeg asortimana možete saznati ovdje: https://www.masterplast.hr/product_category/etics-sustav-termoizolacije-hr-hom/