Kvalitetna toplinska izolacija uz pomoć stiropora


Stiropor, također poznat kao polistiren, uobičajeni je materijal za toplinsku izolaciju stambenih, društvenih objekata i ostalih zgrada. U članku predstavljamo svojstva stiropora, prednosti njegove uporabe, kao i najvažnije aspekte dizajna izolacije fasade.

Stiropor ne apsorbira vlagu, tako da u dodiru s vodom ne gubi svojstva za toplinska izolacija. Važno je znati da ne sadrži tvari štetne za zdravlje, tj. ne predstavlja opasnost za fizičko zdravlje onih koji borave u zgradi izoliranoj uz pomoć stiropora. Vrlo je lagan i ima povoljna mehanička svojstva, što znatno olakšava posao profesionalaca koji rade s njim. Uz to, stiropor je materijal koji ima svojstvo samo-gašenja koji ne širi vatru. Iako je izvrstan kao toplinski izolator, manje je učinkovit u pogledu svojstava zvučne izolacije. Ključno je pitanje, naravno, što koristi navedena fizička svojstva mogu donijeti korisniku.

 

Toplinska izolacija fasada – prednosti uporabe stiropora

Prva i jedna od najvažnijih prednosti proizlazi iz velike toplinske izolacije, jer se uz pomoć stiropora topli zrak može učinkovito zadržati u kući zimi, a ugodno hladan zrak ljeti. Pored toga, sve se to može ugraditi u  izvrsnom  omjeru novaca i dobivene kvalitete u odnosu na druga rješenja toplinske izolacije. Kao što je već spomenuto, to je materijal male težine koji se, osim toga, može lako oblikovati i rezati na potrebnu veličinu. Iz ovoga izravno proizilazi da rad pomoću stiropora ne zahtijeva veća ulaganja u fizičku energiju. Može se lako prevoziti i premještati.

Nema negativan utjecaj ne samo na zdravlje ljudi, već i na okoliš. Istodobno, vrijedno je napomenuti da stiropor naljepljen u debljem sloju pored toga što izolira neće dopustiti da vlaga prođe kroz njega. Stoga, kako bi se izbjegla kondenzacija, vrijedi obratiti pozornost na odgovarajuću debljinu, kao i redovitu ventilaciju zgrade.

 

Na što vrijedi obratiti pažnju prilikom nanošenja izolacije od stiropora?

Budući da danas nije jednostavan i jeftin zadatak potražiti stručnjaka, to je i zadatak koji može riješiti gotovo svatko, pa se primjena stiroporne izolacije može obaviti i samostalno. U vezi s tim vrijedi spomenuti sljedeće. Prije početka rada preporučljivo je prethodno izvršiti uklanjanje prašine. Također je važno da zid ni na koji način nije mokar i da nepravilnosti na njemu ne pređu 5-7 milimetara, jer na taj način izolacija neće biti trajna.

Ploče stiropora mogu se nanijeti i na betonske zidove, čvrste i šuplje cigle ili žbuke bez boje, čim se ljepilo razrijedi i pomiješa u skladu s uputama za uporabu.

Kod lijepljenja potrebno je ljepilo nanijeti na rubove ploča stiropora, a zatim u sredini postaviti šest do osam točaka. Postavlja se vodoravno u pravokutnom obliku lijepo jedan pored drugog. Ako je nakon lijepljenja i dalje potrebno, nakon sušenja ploče se mogu brusiti u ravnini, istodobno obaviti postavljanje čavala, odnosno fiksiranje ploča stiropora na njihovim uglovima.

 

Koji je bolji izbor stiropor ili kamena vuna za toplinsku izolaciju?

S gledišta kupca prilično je često pitanje je li kupnja stiropora ili kamene vune povoljniji izbor za toplinsku izolaciju. Zbog toga smo smatrali važnim odgovoriti na to u okviru ovog članka.Ako uzmemo toplinsku izolaciju kao osnovu, jezik imaginarne ravnoteže odgovarao bi kamenoj vuni, ali istodobno je razlika samo 10 posto. Drugim riječima, razlika u učinkovitosti je prilično minimalna, što je lako nadoknaditi pomoću malo deblje izolacije od stiropora. Osim toga, stiropor se može dobiti po povoljnijoj cijeni, što može biti važno pitanje za kućni budget.

 

Što je stiropor  koji je otporan na korake i zašto može biti koristan?

Stiropor otporan na korake obično se koristi za toplinsku izolaciju hodnih površina, poda i stropova, a odatle se može prepoznati da na pločama stiropora postoji jedna žuta crta. Njegova se uporaba preporučuje, jer na taj način ni pod ni strop ne mogu izbjeći topli zrak u stanu, a istovremeno neugodan hladan zrak ne može ući iz suprotnog smjera.


Related products