Polistiren – značenje, industrijska upotreba – za što se EPS koristi?


Tijekom gradnje ili obnove susrećemo se s različitim stručnim nazivima građevinskih materijala i drugim stručnim izrazima. Polistiren, EPS, stiropor? Koja je razlika, kada se koji naziv koristi? U nastavku ćemo razjasniti sve nedoumice te vam predstaviti karakteristike, svojstva i načine korištenja polistirena.

Što je polistiren?

 

 

Polistiren je sintetički polimer koji se proizvodi od monomera aromatskog ugljikovodika stirena. Čisti polistiren je bezbojna, čvrsta plastika ograničene fleksibilnosti. Može se lijevati u kalupe i proizvesti kao proziran ili u boji. U svakodnevici ga možemo zamisliti kao bijelu plastičnu pjenastu ploču. Zahvaljujući svojim korisnim svojstvima, pogodan je i za izradu zaštitnih kutija za lomljive predmete (npr. čaše, tanjure).

 

Pjenasti polistiren odnosno EPS (ekspandirani polistiren) kod nas je najpoznatiji pod nazivom stiropor.

 

Polistiren je, dakle, široko rasprostranjena plastika koja nas okružuje. Pojam EPS ili stiropor se odnosi na polistiren koji se koristi u građevinskoj industriji, uglavnom za toplinsku izolaciju, a prvenstveno za toplinsku izolaciju fasada.

 

Svaki materijal za toplinsku izolaciju ima određenu čvrstoću. Od svih materijala stiropor je najrasprostranjeniji. Budući da se sastoji od 98% zraka, izuzetno je prikladan za toplinsku izolaciju. Također je popularno rješenje u građevinskoj industriji zbog dugog vijeka trajanja i načina uporabe.

 

A  i cijena je, naravno, također bitna: zahvaljujući dobrom omjeru cijene i kvalitete, ulaganje u toplinsku izolaciju stiroporom je svakako isplativo.

 

 

 

Polistiren – svojstva i prednosti

 

 

EPS je ekspandirani polistiren, ekspanzija se odnosi na metodu kojom se izrađuje, a polistiren je naziv materijala od kojeg se izrađuje. Toplinska izolacija EPS pločama je dugoročno i kvalitetno rješenje.

 

Neka od svojstava EPS-a su sljedeća:

  • stabilan oblik (ne skuplja se i ne deformira)
  • svojstva EPS-a se ne mijenjaju niti nakon proteka vremena
  • otporan na kemijska sredstva
  • ekološki prihvatljiv
  • ima odlična mehanička svojstva (lako se reže i oblikuje)

 

POLISITREN

 

 

 

U nastavku ćemo detaljnije opisati najvažnija svojstva EPS-a.

 

 

 

Naprezanje uzrokovano tlačnom silom, vrste EPS-a, oznake

 

 

Često iza naziva EPS možete uočiti i broj. Taj broj označava tlačnu čvrstoću. Što je taj broj veći, to je veća tlačna čvrstoća EPS-a. Stvarna nosivost je manja od izmjerene tlačne čvrstoće, pa se sa sigurnosnog gledišta uzimaju u obzir standardi i upute proizvođača za uporabu. Tako da se možete susresti s vrstama EPS 30 čak do EPS 200

Pogledajmo u čemu je razlika:

 

Ispod 50: ove ploče se ne mogu opteretiti, najčešće se koriste oko zidnih obloga

 

EPS 50-100: podnose manja opterećenja

 

EPS 100: ova vrsta podnosi umjerena opterećenja, naziva se još i EPS otporan na korake, obično se koristi ispod podova

 

EPS 150: ova vrsta EPS-a podnosi veća opterećenja, ne koristi se samo u stambenim jedinicama već i u garažama i tvornicama.

 

EPS 200: podnosi velika opterećenja

 

Ukoliko je potrebna veća mehanička izdržljivost koristi se EPS veće tlačne čvrstoće. U industrijskoj proizvodnji se koriste proizvodi većih vrijednosti, dok su za primjenu kod obiteljskih kuća i za toplinsku izolaciju fasada dovoljne i manje vrijednosti.

 

Stiropor ISOMASTER EPS 70

 

 

Stabilan oblik

 

Polistiren zadržava svoj oblik u normalnim (laboratorijskim) uvjetima na 23 °C i 50% vlažnosti. Varijacije dimenzija ne smiju prelaziti ±0,5%. Plastika se počinje skupljati nakon proizvodnje, osobito pjenaste vrste. To vrijedi i za EPS. Stoga se može mjeriti u prva tri mjeseca tijekom postupka skupljanja. Međutim, proizvodi izrezani iz primjereno odležanih blokova zadržavaju svoj oblik, te su prikladni  za sustave toplinske izolacije fasada. Koeficijent toplinskog rastezanja je 5-7 mm/m/100K, što također treba uzeti u obzir kod pričvršćivanja elemenata.

 

 

Vijek trajanja, postojanost

 

Još jedna od velikih prednosti EPS-a je činjenica da je vrlo izdržljiv proizvod, fizikalna i mehanička svojstva mu se ne mijenjaju tijekom vremena. Stiropor ne trune i ne propada ali zbog UV i sunčevog zračenja može požutjeti i postati porozan. Zbog toga je vrlo važno da se nakon postavljanja u što kraćem roku obavi postavljanje mrežice, zaštitnih kutnika kao i završna žbuka

 

 

Zapaljivost

 

Polistirenska pjena spada u “E” kategoriju zapaljivosti, odnosno svrstava se u teško zapaljive materijale. Stiropor  gori kada je izložen požaru, ali vrlo pozitivan učinak ima svojstvo da se sam gasi kada prestane toplina izgaranja. Zahvaljujući ostalim dodacima u EPS-u, ne može doći do pojave kapanja, pa se požar ne širi dalje. Kao rezultat reakcije izgaranja ne oslobađaju se otrovne tvari.

 

 

Otpornost na kemikalije

 

EPS je vrlo otporan na kemikalije. Površina EPS ploča je otporna na tradicionalne građevinske materijale kao npr. cement, vapno, gips itd., kao i na otopine soli, sapune, slabe kiseline i alkohole. Međutim, preporuka je pri radu s EPS pločama izbjegavati upotrebu organskih otapala (npr. benzina, benzena, dizelskog ulja).

 

 

 

Je li EPS siguran za okoliš?

 

Kako smo već napomenuli u dijelu o zapaljivosti, da, EPS je siguran za okoliš. Važno je napomenuti da su EPS ploče kemijski neutralne, tako da ne zagađuju okoliš, nisu štetne za životno okruženje jer ne sadrže štetne tvari. U najgorem slučaju u materijalu se mogu ugnijezditi insekti i glodavci, no to semože spriječiti pravilnom ugradnjom.

 

 

Industrijska upotreba polistirena

 

Polistiren zbog svojih svojstava ima široku primjenu u industriji. Mala težina i povoljna mehanička svojstva olakšavaju rukovanje i upotrebu. Međutim prilikom upotrebe izolacijskih materijala nastaje i otpad koji je važno reciklirati. Masterplast u Mađarskoj već ima sustav kružnog gospodarenja otpadom, te otpadni polistiren reciklira i proizvodi Thermobeton.

 

 

 

Toplinska izolacija od polistirena

 

Postavljanje izolacije od EPS-a se ukratko sastoji od sljedećih koraka:

 

  • Uklanjanje prašine: nulti korak prije početka rada.
  • Provjera i uklanjanje vlage: važno je da zid nije mokar, a neravnine ne smiju biti veće od 5-7 milimetara.
  • Žbukanje: ne u svim slučajevima, ali može biti potrebno popraviti neravnu površinu.
  • Postavljanje EPS ploča: na zidove od betona, cigle, na nebojane površine
  • Lijepljenje: nakon što se na rubove ploče namaže ljepilo, također se po sredini EPS ploče stavlja otprilike 3 točke ljepila veličine dlana (tzv. metoda točkastog lijepljenja). Ploče se postavljaju vodoravno, u nizu jedna uz drugu.
  • Brušenje i pričvršćivanje: nakon lijepljenja ploče se mogu brusiti, postaviti tiple, a zatim se ploče mogu učvrstiti na uglovima i sredini (min. 6 kom/m2).
  • Na kraju se postavljaju kutnici za zaštitu, toplinska izolacija i slijedi bojanje.

 

grafitni-eps

 

Cijena polistirena

 

Toplinska izolacija od EPS ploča u smislu omjera cijene i kvalitete je svakako isplativo ulaganje. U usporedbi s drugim materijalima za toplinsku izolaciju možemo očekivati gotovo upola manje troškove. Uzevši u obzir sve navedeno EPS predstavlja dugoročno i kvalitetno rješenje.

 

Izaberite kvalitetnu toplinsku izolaciju iz Masterplast asortimana!

 

Toplinska izolacija stiroporom je jedan od najčešćih izbora. Kvalitetna toplinska izolacija nudi brojne prednosti:

  • niži troškovi grijanja i režija
  • poboljšanje energetskog razreda građevine
  • povećanje vrijednost nekretnine
  • zaštita od vremenskih utjecaja
  • eliminira toplinske mostove
  • sprječava se mogućnost pojave plijesni
  • ugodnija unutarnja klima ljeti  (čime se smanjuju i troškovi hlađenja)

 

 

 

Spomenimo i toplinsku izolaciju kamenom vunom

 

Vrijedi spomenuti i toplinsku izolaciju od kamene vune, koja također ima prednosti koje treba uzeti u obzir. Vrlo često se ti materijali uspoređuju. Kamena vuna je izrađena od rastaljenog bazaltnog kamena, a jedna od njenih glavnih karakteristika je da ne mijenja svoj volumen, niti se širi ili skuplja pod utjecajem topline.

Zbog izvrsnog svojstva zvučne izolacije odlična je alternativa za upotrebu na bučnim mjestima. S pločama kamene vune se može izgraditi vatrootporni sustav što je prikladno u slučajevima gdje su stroži protupožarni zahtjevi. Međutim mora biti zaštićena od vode. Cijena kamene vune je u pravilu viša od cijene polistiren (EPS) ploča.

 

 

Za više informacija obratite nam se na e-mail masterplast@masterplast.hr


Related products