Predstavljamo funkciju i zahtjeve za izolaciju temelja, te zašto su XPS ploče (stirodur) najbolje rješenje za izolaciju.

Temelj je dio zida koji dolazi u dodir s tlom i jednako je važno izolirati ga kao i ostale dijelove fasade. Bit visoko učinkovitih sustava toplinske izolacije je da zgradu trebaju što bolje okruživati bez “slabih točaka”. Zato je potrebna izolacija temelja, ali to ima posebne zahtjeve. Koji su to zahtjevi i koji materijali odgovaraju tim zahtjevima?

 

 

Izolacija temelja – koja je funkcija?

 

Temelj u većini slučajeva podrazumijeva donjih 30-40 cm zida. Izolacija temelja nadopunjuje toplinsku izolaciju fasade na zidovima. Izolacija temelja je važna jer nam omogućuje sprečavanje značajnih gubitaka topline izvan temelja i poboljšava učinkovitost toplinske izolacije fasade.

Na taj način:

  • se smanjuje gubitak topline, potrošnja energije i stoga su i računi za grijanje zgrade manji.
  • možemo smanjiti svoj ekološki otisak. Manja emisija ugljičnog dioksida manje opterećuje okoliš.

Također:

  • Štitimo zidove od vlage i od problema koji mogu nastati uslijed vlage.
  • Možemo spriječiti pojavu plijesni – problemi s vlagom stvaraju povoljno okruženje za rast plijesni, a plijesan može imati štetan učinak na zdravlje.

 

 

XPS ploča (stirodur): Idealan materijal za izolaciju temelja

 

Kao što smo već spomenuli, temelj objekta je izložen vlazi. Ali to nije sve, mraz i mehanička opterećenja također predstavljaju opasnost za zid. Ni tradicionalna EPS ploča (ekspandirani polistiren), poznata kao stiropor, ni mineralna vuna ne mogu se oduprijeti tim utjecajima. Stoga XPS ploča – stirodur predstavlja rješenje za izolaciju temelja.

 

 

Proizvodna tehnologija i prednosti XPS ploča za izolaciju temelja:

 

XPS ploče su izrađene od polistirena, baš kao i EPS ploče, ali proizvodni postupak je drugačiji. Kod proizvodnje EPS ploča, polistirenske kuglice ekspandiraju (EPS: ekspandirani polistiren). Tijekom proizvodnje nastaju blokovi koji se zatim režu na odgovarajuće veličine.

S druge strane, XPS ploče (stirodur) se izrađuju od ekstrudirane polistirenske pjene (XPS: ekstrudirani polistiren). Polistirenski kristali ekstrudiraju u željeni oblik ploče. Zbog toga su XPS ploče takozvane zatvorene stanične ploče koje, za razliku od EPS ploča, ne propuštaju vlagu. Proizvode se u specifičnoj boji kako ih se ne bi slučajno pomiješalo s EPS pločama.

 

 

Prednosti XPS ploča:

o Imaju izvrsna termoizolacijska svojstva i lagane su poput EPS ploča.

o Dobro se i precizno režu, lako se žbukaju.

o Imaju vrlo nisku vodoupojnost, što ih čini otpornima na vodu i mraz te štite zidove od statičkih oštećenja i plijesni.

o Imaju visoku tlačnu čvrstoću, pa zadržavaju svoje dimenzije i otporne su na mehanička opterećenja i udarce.

o Teško gore, pa imaju djelomičnu funkciju protupožarne zaštite, koju potpomažu aditivi.

o Otporne su na prirodne kiseline i lužine.

 

 

izolacija-temelja

 

Izolacija temelja – česta pitanja

 

Koliko debela treba biti toplinska izolacija temelja? Debljina izolacije određuje se propisima o energetskim svojstvima zgrada. Iako propis ne propisuje točnu debljinu, određuje minimalne zahtjeve za ukupnu toplinsku izolacijsku sposobnost. Prema tome, prilikom određivanja debljine izolacije temelja, specifični toplinski gubitak ne smije biti veći od 0,24 W/m²K. Laicima je teško izračunati tu vrijednost, pa je preporučljivo zatražiti pomoć stručnjaka. Ali što pokazuju iskustva? U praksi se za moderne zgrade obično koristi izolacija temelja debljine 4-8 centimetara, dok se za stare zgrade obično koristi izolacija debljine do 15 centimetara.

Izolacija temelja – kolika bi trebala biti visina ? Prilikom određivanja visine treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika:

o Cijena: Što je izolacija temelja viša, to je ulaganje skuplje.

 o Estetske značajke: Važno je da izolacija temelja i fasadna izolacija estetski dobro odgovaraju jedna drugoj.

o Proboj vode: U zgradama gdje postoji problem s prodorom vode, može biti opravdano korištenje više izolacije temelja

o Visina temelja: Za zgrade s visokim temeljima može se koristiti niža izolacija.

Za izbjegavanje problema s vlagom i energetskih problema preporučuje se odabrati izolaciju temelja visine minimalno 30 centimetara.

Može li se za izolaciju temelja koristiti ekspandirani polistiren (EPS, stiropor)? EPS se ne može koristiti za izolaciju temelja zbog nedovoljne vodootpornosti. Međutim, idealan je izbor za izolaciju fasade!

Može li se za izolaciju temelja koristiti grafitni toplinski izolacijski sustav ? Grafitni toplinski izolacijski sustav nije prikladan za izolaciju temelja zbog svoje slabije vodonepropusnosti.

Može li se izolacija temelja izvoditi samostalno? Izolacija temelja zahtijeva pripremu i složene radove. Zatražite pomoć stručnjaka za izolaciju temelja.

 

 

Za više informacija o proizvodima kontaktirajte naše prodajne predstavnike!

 


Related products